Slutreplik: Torbjörn Tännsjö bemöter inte argumenten

Foto: Noah Silliman/Unsplash
Är existentiell hälsa ett meningslöst begrepp? Kan filosofi hjälpa personer som lider av mental ohälsa? Här är Kalle Grills slutreplik i debatten.
Kalle Grill

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar själv för åsikterna i den.

Torbjörn Tännsjö har skrivit replikmin analys av hans avfärdande av begreppet existentiell hälsa. I ingressen står att han bemöter mina argument. Det gör han inte. Just den osanningen ska han dock inte hållas ansvarig för. Däremot övriga. Liksom tidigare i denna debatt låter Tännsjö kritiken stå oemotsagd och går i stället till personangrepp med falska påståenden.

Att lista alla osanningar är för utrymmeskrävande. Men en av dem är att jag skulle sagt mig vara beredd att behandla patienter med suicidrisk. Jag har överhuvudtaget inte sagt mig vara beredd att behandla patienter och jag har inte diskuterat suicidrisk.

Men låt mig exemplifiera hur man kan replikera genom att ta upp sådant som den man debatterar med faktiskt har skrivit.

Jag samtalade en gång med en människa som övervägde suicid. Det var inget jag sökte upp, men jag valde att inte avstyra samtalet när det hände. Personen berättade senare att det hade varit välgörande att få resonera om saken med någon som inte var rädd att lyssna på argument både för och emot och som inte tog det för självklart att suicid måste vara fel. Det jag gjort var att lyssna, bekräfta att jag förstod, försäkra mig om att personen beaktat de negativa följderna för andra av suicid, en sak man tenderar att förringa i ett deprimerat tillstånd.

Ska vi helt undvika att prata med människor utifrån vår kompetens eftersom risken finns att vi inte är bäst lämpade att hantera just deras problem? Nej.

Tännsjö säger att han i en sådan situation skulle ha aktivt uppmanat personen att beakta alla existerande argument för suicid, utan hänsyn till hennes deprimerade tillstånd. Han drar av detta slutsatsen att varje seriös filosof hade gjort likadant. Jag vet inte vilket av dessa påståenden som är mest anmärkningsvärt.

Jag skrev i min analys att vi filosofer bör ta vårt ansvar för att bidra till den existentiella hälsan eller välbefinnandet. Utifrån vår kompetens. Jag skrev att jag själv gjort det genom att vidareutbilda läkare och psykologer. Det är ett sätt. Jag tror också att filosofer med relevant utbildning i samtalsmetod (eller bara rätt personlighet och förmåga) kan vara goda samtalspartners för människor med olika typer av utmaningar, som själva väljer att vända sig till en filosof. Precis som andra yrken. 

Kan det hända att en människa som uppsöker en präst hade haft större nytta av en psykolog? Eller att den som uppsöker en psykolog hade haft större nytta av en ekonom? Ja. Bör vi som yrkespersoner hänvisa vidare i de fall detta blir uppenbart? Ja. Ska vi helt undvika att prata med människor utifrån vår kompetens eftersom risken finns att vi inte är bäst lämpade att hantera just deras problem? Nej. Betyder detta att filosofer ska ersätta läkare på sjukhus? Nej.

I min första text ställde jag frågan till mina filosofikollegor: ”Vilken roll kan vi spela för att främja den typen av reflektion, meningsskapande och välbefinnande som många människor önskar sig och som intresset för existentiell hälsa vittnar om?” Tännsjös svar är ”ingen”, alternativt ”vålla mer skada”. Vad svarar ni andra?

Bidra till att främja filosofins roll och närvaro i samhället.

Foto: Hans Moerman/Unsplash
Kalle Grill invänder i Svensk filosofi mot att Torbjörn Tännsjö avfärdar existentiell hälsa som begrepp. Här bemöter Tännsjö argumenten.
Torbjörn Tännsjö
Foto: Hailey Kean/Unsplash
Torbjörn Tännsjö menar att existentiell hälsa är ett meningslöst begrepp och går till angrepp på filosofiska praktiker. Kalle Grill synar argumenten.
Kalle Grill
Foto: Stina Nylén
Filosofin handlar om renhårighet. För en kulturjournalist är tricket att hitta de konkreta situationer när filosofiska frågor är av intresse, skriver Nina Björk.
Nina Björk
Foto: Thron Ullberg
I början av 1990-talet skickade Expressen filosofer till kontinenten för att rapportera hem om Hegel och Derrida. Samtidigt höll Per Svensson ställningarna på tidningens kulturredaktion. Här reflekterar han över fem decennier i journalistikens tjänst – och den betydelse som filosofin har haft, åtminstone mellan raderna.
Per Svensson
Foto: Ari Spada/Unsplash
Den här krönikan är från Svensk filosofis nyhetsbrev den 21 februari 2025. Nästa nyhetsbrev skickas den 15 april. Teckna en stödprenumeration innan dess för att ta del av de senaste uppdateringarna från filosofin och forskningspolitiken.
Jesper Ahlin Marceta
Ojämlikheten har nått höjder som inte skådats sedan slutet av 1800-talet. Med det har illiberala partier vuxit och förtroendet för demokratin minskat. Simon Helperin recenserar Grundbulten, som är Bo Rothsteins försök att förklara hur vi hamnade här.
Simon Helperin
Hur intressant är Platon utan hänvisning till hans filosofiska idéer? Frans Svensson recenserar Robin Waterfields biografi om Platon som utlovar att ge oss en uppfattning om "mannen i fråga".
Frans Svensson
Foto: Anders Hansson
1900-talsfilosofen David Ross är mest känd för en gravallvarlig bok om riktighet, plikter, objektiva värden och vikten av att vara moraliskt god. I en tid som vår blir det därför nästan en motståndshandling att läsa Ross, menar Anders Hansson, som nyligen översatt hans bok The Right and the Good.
Anders Hansson
Foto: Miltiadis Fragkidis/Unsplash
Den här krönikan är från Svensk filosofis nyhetsbrev den 18 december 2024. Nästa nyhetsbrev skickas den 21 februari. Teckna en stödprenumeration innan dess för att ta del av de senaste uppdateringarna från filosofin och forskningspolitiken.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jeremy Bishop/Unsplash
Alltmer undergrävs svenskars förtroende för journalistik och expertis genom retoriska grepp. Utvecklingen kräver nya motstrategier, menar Svensk filosofis Jesper Olsson.
Jesper Olsson