När vi pratar om hållbar utveckling har vi oftast energi och miljö i åtanke. Men hur kan hållbarhet vara ett ämne med generell relevans i en högre utbildningskontext?
Henrik Lundvall
Ny filosofipodcast lanseras den 15 februari, med Lars Mogensen och Melina Tsapos.
Anton Emilsson
Filosofiska institutionen vid Uppsala universitet utlyser två doktorandtjänster, en i teoretisk filosofi och en i estetik.
Din hand är "len" och "varm". Att ljuga är oftast "fel". Vi använder egenskaper för att beskriva vår värld – men vad är egentligen en egenskap?
Anna-Sofia Maurin
Svensk filosofi har talat med Christer Nordlund, dekan vid Humanistiska fakulteten, om den ämnesöverskridande forskarskolan vid Umeå universitet.
Jesper Ahlin Marceta
Tv-spelsvåld har länge pekats ut som moraliskt problematiskt inom den politiska och akademiska debatten. Finns det fog för kritiken?
Alexander Andersson
Filosofiska institutionen vid Lunds universitet utlyser en doktorandtjänst i teoretisk filosofi.
Filosofiska institutionen vid Lunds universitet utlyser en doktorandtjänst i praktisk filosofi.
Verklighetens ontologiska form avslöjar ”hål” som i sig själva påverkas av vårt sätt att betrakta dem, skriver Rafael Holmberg.
Rafael Holmberg
Vilka lärdomar bär julen med sig? Svensk filosofi möter religionsfilosofen Evelina Edfors för ett samtal om julens budskap.
Jesper Ahlin Marceta
Till skillnad från i nästan alla länder är beslutsförmåga inte ett juridiskt begrepp i Sverige.
Thomas Hartvigsson
Henrik Lagerlund har läst en biografi över Carl Yngve Sahlin som närmar sig panegyrik.
Henrik Lagerlund
Vad är det som ger legitima politiska institutioner legitimitet? Varför bör vi följa vissa moraliska principer, snarare än andra?
Martin Sjöberg
Fiktionen visar på vår förmåga att ta våra språkliga verktyg och göra dem till föremål för lek, sätta de gängse normerna för sanningsenlighet och ärlighet ur spel, och frammana andra världar ur våra enkla ord.
Nils Franzén, Karl Bergman
Melina Tsapos
Sveriges gemenskaper har förändrats. Vi behöver tänka på hur vi ska förstå förändringarna och vad de betyder. Aristoteles och Cicero kan hjälpa oss att både ställa och besvara viktiga frågor om gemenskap.
Jesper Ahlin Marceta
Mattias Gunnemyr