Svensk filosofi lanserar stödprenumerationer

Foto: Iryna Muller/Unsplash
Från och med i dag kan du stötta Svensk filosofi genom att teckna en stödprenumeration.
Jesper Ahlin Marceta

Sedan Svensk filosofi startade för snart fyra år sedan har vi publicerat runt 200 artiklar, varav de flesta är populärfilosofiska alster skrivna av aktiva forskare i filosofi. Det är och förblir ryggraden i vår publicistiska idé.

Sedan en tid tillbaka har vi dock höjt ambitionerna. Svensk filosofi har numera ett utgivningsbevis, ett ISSN-nummer och är ansluten till det medieetiska systemet. Utvecklingen hör samman med att vi har breddat oss till att även publicera reportage och argumenterande artiklar.

Till exempel har vi rapporterat från en filosofiworkshop vid Linköpings universitet och intervjuat Sveriges yngste filosof. Vi har också publicerat initierade debattartiklar om etikprövningslagstiftningen och återlämnandet av mänskliga kvarlevor, liksom recensioner av en nyutgiven antologi om Rainer Maria Rilke (1875–1926) och en teaterföreställning om 1700-talets filosofer. Allt detta bara den här terminen.

Svensk filosofi öppnar dörren till filosofins värld så att forskare kan titta ut och allmänheten titta in.

Vår redaktion arbetar ideellt och utan vinstsyfte för att främja filosofins roll och närvaro i samhället.

Vi ger forskare i filosofi utrymme att publicera sig inför en bred publik – och allmänheten en plattform där den kan ta del av aktuella rön från forskningsfronten i ett av landets minst synliggjorda akademiska ämnen. Svensk filosofi öppnar dörren till filosofins värld så att forskare kan titta ut och allmänheten titta in.

Det skapar transparens, vilket vi tror är en nyckelkomponent i försvaret mot de krafter som utmanar institutioner för högre forskning och utbildning. Svensk filosofi bidrar till att skydda, legitimera och utveckla filosofi som akademisk disciplin.

Nu behöver vi ditt stöd. En nättidskrift är billigare i drift än en tryckt publikation. Men drift, underhåll, digitala redaktionella verktyg och annat är ändå inte gratis.

Hittills har vi förlitat oss på stipendier, vilket tyvärr inte är hållbart i längden. Därför lanserar vi i dag möjligheten att teckna en stödprenumeration på Svensk filosofi. För tolv månader är bidraget antingen 200, 400 eller 600 kronor: Valet är ditt. Prenumerationen löper ut efter ett år och är alltså inte bindande för längre tid än så.

Vi kommer inte att lägga våra artiklar bakom betalväggar. Själva syftet med Svensk filosofi förutsätter att allt innehåll är fritt tillgängligt.

Vi kommer inte att lägga våra artiklar bakom betalväggar. Själva syftet med Svensk filosofi förutsätter att allt innehåll är fritt tillgängligt. Tidskriften ska tillgängliggöra forskning och underlätta möten mellan experter och noviser.

Däremot erbjuds stödprenumeranter exklusiv tillgång till ett nytt nyhetsbrev, som kommer att skickas två till tre gånger per termin med början den här hösten. I nyhetsbrevet får du ta del av det senaste inom filosofin i Sverige, liksom unika uppdateringar från högskolesektorn och forskningspolitiken.

Jag är personligen glad och stolt över att få arbeta med Svensk filosofi. Nästan alla filosofer jag möter har någonting gott att säga om tidskriften. Vissa betraktar den som en encyklopedi, eftersom våra publiceringar ger en överblick över ämnet, andra använder den i sin undervisning. Det stärker mig i min övertygelse om att Svensk filosofi gör en betydelsefull skillnad.

Min förhoppning är att många av våra läsare ska omsätta sin uppskattning till ett aktivt stöd, så att vi kan fortsätta att hålla dörren till filosofin öppen. För disciplinens skull, för det offentliga samtalet – och för akademin som institution.

Bidra till att främja filosofins roll och närvaro i samhället.

Foto: Jesper Ahlin Marceta
Fenix Davies Pamlin är tolv år gammal och filosof, med samarbeten med både förlag och bokhandlare. Svensk filosofi har träffat honom för en intervju.
Jesper Ahlin Marceta
View all posts
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Filosofin har till skillnad från andra discipliner sällan uttalade metoder som anger hur forskningen ska bedrivas. Är det ett problem? I augusti arrangerade forskare vid Linköpings universitet en workshop om filosofins metoder. Svensk filosofi var på plats för att rapportera.
Jesper Ahlin Marceta
View all posts
Uppsala universitets nätverk för kvinnor i filosofi anordnar workshop 4-5 juni 2024.
Anna Folland
View all posts
Sista dagen att registrera sig till konferensen är 17 maj.
View all posts
Foto: Johan Wingborg/Göteborgs Universitet
Filosofidagarna närmar sig med stormsteg. Deadline för att registrera sig är 2 maj.
View all posts
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Filosofer i Linköping har länge bedrivit praktiknära forskning och utbildning. Svensk filosofi har pratat med Lars Lindblom, programansvarig för den nya masterutbildningen.
Jesper Ahlin Marceta
View all posts
Ny filosofipodcast lanseras den 15 februari, med Lars Mogensen och Melina Tsapos.
Anton Emilsson
View all posts
Foto: Per Melander/Umeå universitet
Svensk filosofi har talat med Christer Nordlund, dekan vid Humanistiska fakulteten, om den ämnesöverskridande forskarskolan vid Umeå universitet.
Jesper Ahlin Marceta
View all posts
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Vilka lärdomar bär julen med sig? Svensk filosofi möter religionsfilosofen Evelina Edfors för ett samtal om julens budskap.
Jesper Ahlin Marceta
View all posts
View all posts