Bild: ImagineArt

Sokrates beskrivs ofta som en mycket färgstark och kontroversiell person. Han gick runt i Aten ungefär 400 år före vår tideräkning och diskuterade filosofiska spörsmål med stadens invånare. Detta tycks ha förargat makthavarna i staden så avsevärt att han till slut dömdes till döden för sitt inflytande på unga personers tänkande.

Sokrates själv skrev aldrig ner sina tankar. Det vi vet om honom i dag är i stället framför allt baserat på Platons skrifter, som beskriver hur Sokrates ihärdigt diskuterar ämnen som dygd, rättvisa, kunskap och det goda livet med atenarna.

Det är dock oklart hur pålitliga Platons skrifter är som rent historiska dokument. De flesta forskare i dag anser att Platon inte i första hand bara beskriver diskussioner som Sokrates faktiskt haft. I stället bedriver han också filosofi på egen hand – bland annat genom att formulera filosofiska frågor och problem som han låter Sokrates-karaktären i texterna presentera.

Det senaste avsnittet av Filosofisk podcast handlar om Sokrates och Platons liv och filosofi. Medverkande i avsnittet är Pauliina Remes, professor i filosofi vid Uppsala universitet, och Miira Touminen, lektor i filosofi vid Stockholms universitet (gäster), samt Stina Björkholm och Olle Risberg (programledare).

Podden finns där poddar finns och kan bland annat höras på Spotify, Apple podcasts och Soundcloud.

Avsnittet är ett samarbete med operagruppen Kamraterna, som i sommar sätter upp en opera kallad “Sokrates i mjukisdress”. Operan är baserad på Erik Saties symfoniska drama “Socrate” och spelas på Konstakademien i Stockholm mellan 19 juni och 9 juli.

Mer information om podden finns på Filosofisk tidskrifts hemsida. Filosofisk tidskrift finns även på Facebook.

  • Olle Risberg

    Forskare i praktisk filosofi vid Uppsala universitet.

  • Stina Björkholm

    Doktor i praktisk filosofi och forskare på Institutet för framtidsstudier.

  • Nils Sylvan

    Doktor i praktisk filosofi och forensisk analytiker vid Polismyndigheten