Brott och straff i Filosofisk podcast

Bild: ChatGPT-4o
I det nittonde avsnittet av Filosofisk podcast gästas podden av Alva Stråge och Claes Lernestedt som pratar om straff. Är det alltid rätt att bestraffa den som begår ett brott? Vad är det som gör ett straff berättigat? Och vad är egentligen ett straff till att börja med?
Stina Björkholm, Olle Risberg, Nils Sylvan

Straffets rättfärdigande har länge varit av intresse för filosofer. I breda drag finns det två synsätt på hur straff kan berättigas. Enligt det första synsättet bör vi straffa för att det har goda konsekvenser (till exempel minskad brottslighet och upprättelse för offer) som överväger eventuella dåliga konsekvenser (till exempel lidande hos förövaren och ekonomisk kostnad för samhället). Enligt det andra synsättet är straff värdefullt i sig, för att den som begått ett brott helt enkelt förtjänar att straffas.

Vad är det i människans natur som gör henne till ett lämpligt objekt för straff? Exempelvis djur, barn och svårt psykiskt sjuka anses ju inte vara lämpliga att straffa i en juridisk mening. På vilken grund kan vi skilja mellan personer som förtjänar att straffas och personer som inte gör det?

Var går gränsen mellan personer som har förmåga till fria val och personer som inte har det – och om fri vilja inte är möjlig överhuvudtaget, betyder det då att ingen bör straffas för det brott den har begått?

Ett förslag är att det är förmågan till fria val som avgör detta, då exempelvis ett barn inte har samma kontroll över sina handlingar som en vuxen och därmed inte bör straffas för sina handlingar. Men var går gränsen mellan personer som har förmåga till fria val och personer som inte har det – och om fri vilja inte är möjlig överhuvudtaget, betyder det då att ingen bör straffas för det brott den har begått?

Det senaste avsnittet av Filosofisk podcast handlar om straff. Medverkande i avsnittet är Alva Stråge, forskare i teoretisk filosofi vid Göteborgs universitet, och Claes Lernestedt, professor i juridik vid Stockholms universitet (gäster) samt Stina Björkholm och Nils Sylvan (programledare).

Podden finns där poddar finns och kan bland annat höras på Spotify, Apple podcasts och Soundcloud. Mer information om podden finns på Filosofisk tidskrifts hemsida. Filosofisk tidskrift finns även på Facebook.

  • Doktor i praktisk filosofi och forskare på Institutet för framtidsstudier.

  • Forskare i filosofi vid Uppsala universitet och Institutet för framtidsstudier.

  • Doktor i praktisk filosofi och forensisk analytiker vid Polismyndigheten.

Bidra till att främja filosofins roll och närvaro i samhället.

Foto: Rob Sinclair/Wikimedia Commons
Anton Emilsson har tagit finlandsfärjan på spaning efter den Wittgenstein som flytt.
Anton Emilsson
Foto: Iryna Muller/Unsplash
Från och med i dag kan du stötta Svensk filosofi genom att teckna en stödprenumeration.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Fenix Davies Pamlin är tolv år gammal och filosof, med samarbeten med både förlag och bokhandlare. Svensk filosofi har träffat honom för en intervju.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Filosofin har till skillnad från andra discipliner sällan uttalade metoder som anger hur forskningen ska bedrivas. Är det ett problem? I augusti arrangerade forskare vid Linköpings universitet en workshop om filosofins metoder. Svensk filosofi var på plats för att rapportera.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Filosofer i Linköping har länge bedrivit praktiknära forskning och utbildning. Svensk filosofi har pratat med Lars Lindblom, programansvarig för den nya masterutbildningen.
Jesper Ahlin Marceta
Ny filosofipodcast lanseras den 15 februari, med Lars Mogensen och Melina Tsapos.
Anton Emilsson
Foto: Per Melander/Umeå universitet
Svensk filosofi har talat med Christer Nordlund, dekan vid Humanistiska fakulteten, om den ämnesöverskridande forskarskolan vid Umeå universitet.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Vilka lärdomar bär julen med sig? Svensk filosofi möter religionsfilosofen Evelina Edfors för ett samtal om julens budskap.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Sveriges unga akademi är en tvärvetenskaplig akademi som utgörs av en handplockad grupp av landets mest lovande unga forskare. Varje år utnämns nya medlemmar som får sitta i akademin i fem år.