Filosofisk podcast om artificiell intelligens

Genererad med ChatGPT-4o.
Det tjugonde avsnittet av Filosofisk podcast handlar om ett av de hetaste ämnena i dagens samhällsdebatt: AI. Avsnittets gäster är Markus Furendal och Karim Jebari.
Stina Björkholm, Olle Risberg, Nils Sylvan

Teoretiska frågor om artificiell intelligens har diskuterats under lång tid av filosofer och datavetare. Exempelvis har frågan om huruvida maskiner kan tänka och vara medvetna fått mycket uppmärksamhet i denna debatt.

Intresset för frågor om AI växte dock explosionsartat i samband med att ChatGPT släpptes i slutet av 2022. Allmänheten fick då upp ögonen för dessa kraftfulla verktyg, och i dag används AI-program mycket ofta på sociala medier, i marknadsföring, av makthavare och i flera andra sammanhang.

Vissa ser mycket positivt på denna utveckling, då de menar att AI kan vara till stor nytta för mänskligheten. Andra är dock mer skeptiska, bland annat på grund av att flera exempel på AI-användning framstår som moraliskt problematiska.

Det finns därför många obesvarade frågor om hur AI bör användas och vilka lagar vi bör ha för att reglera dess användning. Hur vi besvarar dessa frågor kommer med största sannolikhet att vara direkt avgörande för hur vårt framtida samhälle kommer att se ut.

Det senaste avsnittet av Filosofisk podcast handlar om just AI. Medverkande i avsnittet är Markus Furendal och Karim Jebari (gäster) samt Nils Sylvan och Olle Risberg (programledare).

Podden finns där poddar finns och kan bland annat höras på SpotifyApple podcasts och Soundcloud.

Mer information om podden finns på Filosofisk tidskrifts hemsida. Filosofisk tidskrift finns även på Facebook.

  • Doktor i praktisk filosofi och forskare på Institutet för framtidsstudier.

  • Forskare i filosofi vid Uppsala universitet och Institutet för framtidsstudier.

  • Doktor i praktisk filosofi och forensisk analytiker vid Polismyndigheten.

Bidra till att främja filosofins roll och närvaro i samhället.

Foto: Rob Sinclair/Wikimedia Commons
Anton Emilsson har tagit finlandsfärjan på spaning efter den Wittgenstein som flytt.
Anton Emilsson
Foto: Iryna Muller/Unsplash
Från och med i dag kan du stötta Svensk filosofi genom att teckna en stödprenumeration.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Fenix Davies Pamlin är tolv år gammal och filosof, med samarbeten med både förlag och bokhandlare. Svensk filosofi har träffat honom för en intervju.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Filosofin har till skillnad från andra discipliner sällan uttalade metoder som anger hur forskningen ska bedrivas. Är det ett problem? I augusti arrangerade forskare vid Linköpings universitet en workshop om filosofins metoder. Svensk filosofi var på plats för att rapportera.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Filosofer i Linköping har länge bedrivit praktiknära forskning och utbildning. Svensk filosofi har pratat med Lars Lindblom, programansvarig för den nya masterutbildningen.
Jesper Ahlin Marceta
Ny filosofipodcast lanseras den 15 februari, med Lars Mogensen och Melina Tsapos.
Anton Emilsson
Foto: Per Melander/Umeå universitet
Svensk filosofi har talat med Christer Nordlund, dekan vid Humanistiska fakulteten, om den ämnesöverskridande forskarskolan vid Umeå universitet.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Vilka lärdomar bär julen med sig? Svensk filosofi möter religionsfilosofen Evelina Edfors för ett samtal om julens budskap.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Sveriges unga akademi är en tvärvetenskaplig akademi som utgörs av en handplockad grupp av landets mest lovande unga forskare. Varje år utnämns nya medlemmar som får sitta i akademin i fem år.