Om sårbarhet

Foto: Sophia Lasheva/Unsplash
Vilken roll spelar sårbarhet för vår självförståelse? Enligt Ellinor Hållén kan vår sårbarhet både få oss att fly undan självförståelse, men också vara vägen till en fördjupad sådan.
Elinor Hållén

Sårbarhet är ett centralt begrepp inom forskningsetiken och kommer därmed in i olika forskningspraktiker som något som ska tas hänsyn till. Vissa grupper av människor, miljöer och djurarter avgränsas som sårbara. Här är sårbarhet en etisk aspekt att hantera i forskningen men står inte i fokus för undersökningen. På senare tid har sårbarhet intagit en central position i forskningen inom socialvetenskaperna och humaniora och en undersökande och kritisk blick har riktats mot konsekvenserna av att utmärka en grupp som sårbar. 

Judith Butler försöker bryta med föreställningen om att vara sårbar är detsamma som att vara passiv genom att reflektera över relationen mellan sårbarhet och motstånd i politiska motståndshandlingar.

Judith Butler är kanske den filosof som har betytt mest för att problematisera och nyansera förståelsen av sårbarhet. Att söka erkännande för att man som del av en marginaliserad grupp i samhället är sårbar kan innebära att man får ökat stöd och skydd. Men det tycks finnas en baksida: Vad händer med synen på mig som handlande individ, som politiskt subjekt? Butler försöker bryta med föreställningen om att vara sårbar är detsamma som att vara passiv genom att reflektera över relationen mellan sårbarhet och motstånd i politiska motståndshandlingar. I icke-våldshandlingar där människor avsiktligt exponerar sina kroppar och riskerar slag när de agerar levande barriärer är det tydligt att sårbarhet mobiliseras för att erbjuda motstånd. Sårbarheten är del av den aktiva politiska motståndshandlingen.  

Engaging Vulnerability (EV) är ett forskningsprogram vid Uppsala Universitet som dokumenterar och undersöker sårbarhet i denna bemärkelse: som en produktiv position som gör någonting. Forskare och doktorander i antropologi, filosofi, litteraturvetenskap och flera andra discipliner utforskar den sårbara positionen som aktiv och drivande. Fyra filosofer, varav en estetiker, ingår i programmet. Sharon Rider, professor i filosofi, är biträdande forskningsledare på EV och har analyserat epistemisk sårbarhet i termer av tvekan som ett villkor för kunskap som driver tänkandet framåt. Kasper Kristensen utforskar rollen som sårbarhet spelar i Spinozas moralfilosofi i sin avhandling om Spinozas etiska tänkande.  Axel Rudolphi undersöker i sin avhandling begreppsliga skärningspunkter mellan estetik och sårbarhet och de filosofiska konflikter som uppstår i relation till sårbarhet i tidigare estetikfilosofi och samtida konst. Erik Hallstensson intresserar sig för den samtida liberalismen som politik, filosofi och framtida livsform. I sin avhandling kritiserar han de kunskapsteoretiska förutsättningarna för politisk liberal filosofi.

Jag har som forskare vid EV undersökt den elementära roll som sårbarhet spelar i vår självförståelse ur ett psykoanalytiskt perspektiv. Sigmund Freud beskriver försvarsmekanismer så som bortträngning och förnekelse som en flykt från ängslan. En skrämmande tanke (en önskan?) far igenom mitt huvud och jag stelnar till, distraherar mig med något och befattar mig inte med den igen. Varför flyr vi undan vetskap? För att vi är sårbara. Genom att undvika att uppmärksamma något håller vi det obehagliga på avstånd. Vi undviker att reflektera över det, sätta ord på det och känna vid det som en viss känsla. Eftersom att undvikandet påverkar våra handlingar kan det bli hinder i våra liv. 

Det är först när man står inför sin sårbarhet, känner och erkänner den, som man kan utforska och uttrycka den och därigenom vinna insikt om sig själv. 

En möjlig väg att ta för att söka bryta en bortträngning eller annat undvikande beteende är terapi, regelbundna möten och samtal med en annan människa. Att terapin går till så är ingen tillfällighet, det har att göra med de relationer som finns mellan sårbarhet, språk, känslor och medvetande. Även det bortträngda uttrycker sig, i hur vi reagerar på vad någon annan säger, i våra associationer och ordval. Terapeuten kan uppfatta dessa uttryck, tolka dem i sammanhang av det pågående samtalet och de känslor och motstånd som analysanden visar, och reflektera tillbaka detta till analysanden. Här börjar ett samtal om vad dessa uttryck kan betyda. Spontana uttryck börjar artikuleras i ord och blir därmed öppna för reflektion. Därmed kommer vi också allt närmare det bortträngda och de känslor som bortträngandet gjorde det möjligt att undvika. Närmare det öppna såret. Det är först när man står inför sin sårbarhet, känner och erkänner den, som man kan utforska och uttrycka den och därigenom vinna insikt om sig själv. Vår sårbarhet kan alltså få oss att fly undan självförståelse, men också vara vägen till en fördjupad självförståelse.

Avslutande vill jag uppmärksamma ännu en akademisk miljö där sårbarhet utforskas. Centrum för praktisk kunskap vid Södertörns högskola ger yrkesutbildningar där mänskliga relationer står i centrum. Studenter som har tidigare erfarenhet av yrket utforskar i sina uppsatser en svår handlingssituation där de kände att de inte lyckades bemöta en annan människa på bästa sätt. Det är ofta sårbara och komplexa situationer som undersöks. Exempelvis: Hur bör man som polis bemöta en person med psykisk ohälsa som man kallats in av socialtjänsten för att omhänderta, om man samtidigt vet att personen därigenom inte kommer att få den vård hen behöver, och man själv inte har befogenhet att påverka beslutet? I mellanmänskliga praktiker befinner man sig ofta i moraliska situationer där, som filosofen Emmanuel Levinas skriver, den andres ansikte väcker ett ansvar hos en. Närhetsetiken fokuserar på frågan hur vi i mellanmänskliga relationer kan förhålla oss till den andres sårbarhet och det egna ansvaret och den är ett viktigt inslag på dessa utbildningar.

Bidra till att främja filosofins roll och närvaro i samhället.

Foto: Kamil Klyta/Unsplash
Ursäkter, och moralisk reparation i allmänhet, är en ofrånkomlig del av våra gemensamma etiska liv. Därför är de värda att undersöka filosofiskt.
Elsa Magnell
De antika stoikerna lärde att människan skulle stå oberörd inför världens flyktiga händelser. Bo Lindberg skriver här om den romerske statsmannen och filosofen Seneca, som förde vidare stoicismens filosofi.
Bo Lindberg
Foto: Nathalia Segato/Unsplash
Under 1900-talet vande vi oss vid att tänka på ”mänskliga rättigheter”. Kanske borde vi på ungefär samma sätt börja tänka på naturens rättigheter? Filosofen Patrik Baard och juristen Yaffa Epstein resonerar kring om, och i sådana fall hur, rättigheter kan vara ett lämpligt sätt att erkänna naturvärden.
Patrik Baard, Yaffa Epstein
Är AI en ny form av agens som påverkar människor? Vad gör denna nya teknologi med vår relation till oss själva, varandra och det icke-mänskliga? Johan Marticki forskar om vad som händer med mänsklig agens i en värld som blir alltmer fylld av algoritmer och AI. Här berättar han om tematiken i sin nypublicerade avhandling.
Johan Marticki
Foto: Sint-Katelijne-Waver
Augustinus av Hippo är en av historiens viktigaste teologer. Han vördas som helgon i flera av de största kyrkorna och hans skrifter studeras än i dag flitigt i humanistiska ämnen. Martin Westerholm skriver om vad vi kan lära oss av Augustinus filosofi.
Martin Westerholm
Foto: aitac/Unsplash
Alla har någon gång i livet upplevt kärlek – antingen genom att älska eller bli älskade. Men vad är kärlek egentligen? För att hitta svar vänder sig Felix Maier till de antika grekiska filosoferna.
Felix Maier
Foto: Oscar Chevillard/Unsplash
På 1950-talet utforskade Maurice Merleau-Ponty det litterära skrivandet genom närläsningar av romankonstens stora mästare. Han fann att litteraturen för oss närmare den verklighet som skildras. Lovisa Andén skriver om tänkaren som bröt med Jean-Paul Sartre och förenade modernismens litteratur med fenomenologins filosofi.
Lovisa Andén
Foto: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Mikael Johansson har gjort den första översättningen av Marcus Aurelius ”Självbetraktelser” på över hundra år. Här berättar han om den romerske kejsarens stoiska livsfilosofi och om vad vi kan lära oss av stoikerna i dag.
Mikael Johansson
Foto: Joshua Kettle/Unsplash
Hur kan vi egentligen veta någonting? Det har nog varit den mest centrala frågan inom epistemologin sedan Platon. En av de största debatterna handlar om huruvida kunskap är ett normativt begrepp eller inte. Balder Ask Zaar ger här en överblick av debatten och sina skäl för varför kunskapsbegreppet i slutänden inte är normativt.
Balder Ask Zaar
Faltonia Betitia Proba, född i Rom omkring år 320, betraktas i dag som den första kristna kvinnliga poeten. Sigrid Schottenius Cullhed berättar om Probas liv och gärning – och om hur hon under senantiken förde samman kristendomen och den romerska traditionen.
Sigrid Schottenius Cullhed