Student i teoretisk filosofi

Mattias El Mansouri

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar själv för åsikterna i den.

Mattias El Mansouri (@onlykhlavkalash) studerar kandidatprogrammet i filosofi och lingvistik på Stockholms universitet. Hans huvudsakliga intressen är inom medvetandefilosofi, språkfilosofi, kognitionsvetenskap och neurolingvistik.

Det finns ett japanskt uttryck som jag kommit att tänka mer och mer på i dessa pandemitider: Mono No Aware. Uttrycket syftar till att medvetandegöra varandets och tingens förgängliga natur och de känslor som det inseendet för med sig. Man skulle kunna översatta det med ett ömsint vemod som dels adresserar det flyktiga tillståndet mellan någontings tillblivelse och successiva försvinnande, men också som ett tankeväsen som ser den inneboende skönheten i den flyktigheten.

Vad japanska begrepp om förgänglighet nu kan tänkas ha att göra med filosofistudier kan kanske verka intuitivt till en början; de förenas delvis genom att göra anspråk på abstrakta begrepp om tid och vårt förhållande till dem. Det finns förstås många olika språkliga uttryck och ord som är exklusiva för det språk eller de sammanhang där de uppkommit och Mono No Aware är bara ett av dem. Men uttrycket har också andra inneboende kvalitéer som lätt kan snärja in en i frågeställningar som först inte fanns där till att börja med. Hur kommer det sig till exempel att olika språk har ord som saknar motsvarigheter i andra språk? Vad får det för implikationer på vår förståelse för de begrepp som orden adresserar?

Mono No Aware utgör således lite av en metateoretisk förklaring till varför jag halkade in på den teoretiska filosofin. Som jag ser det kan vi kan lägga hur mycket tid som helst på att reflektera över vad ett uttryck som Mono No Aware faktiskt betyder och hur det bör förstås i olika sammanhang. Men språkliga uttryck som gör anspråk på abstrakta begrepp som tid och varande kommer förr eller senare (om man är som mig, förstås) föranleda ännu mer abstrakta frågor om vårt medvetandes natur, hur språk och tanke hänger ihop och om det finns någon korrelation mellan det språk vi talar och vår världsbild – eller åtminstone delar av den.

Det verkar alltså finnas ett ganska så relevant och intressant förhållande mellan vårt språk, våra tankar, den verklighet vi erfar och vår kunskap om den. Kanske var Ludwig Wittgenstein något på spåret när han i sin kryptiska och svårlästa Logicus Tractatus Filosoficus (1922) skrev: “Mitt språks gränser är mitt universums gränser”. Det är ett påstående som fångar något som lingvister, filosofer och hjärnforskare tillsammans fortfarande försöker kartlägga; språkets neurala korrelat och språkets anspråk på̊ människans perception av tid, rum och hennes plats i den.

Teoretisk filosofi och lingvistik är två fält som korsbefruktar varandra på många olika sätt och jag tror att en fundamental förståelse för det ena fältet förutsätter en bekantskap med båda. Det är därför jag valde att studera kandidatprogrammet i Filosofi och Lingvistik på Stockholms Universitet hösten 2020. På bara några månader har programmet gett mig följande saker:

  • grundläggande förståelser för kunskapsteori och vetenskapsteori och hur de hänger ihop
  • förståelse för och värdering av argument och hur man konstruerar dem
  • färdigheter i att värdera, konstruera och översatta argument från naturligt språk till formell logik
  • kunniga, pedagogiska och entusiasmerande lärare som själva är mycket intresserade av ämnet
  • en väldigt bra kursomgång med härliga människor från olika bakgrunder och med olika intressen som förenats för att stilla sin nyfikenhet över de tidlösa frågor som filosofin gett upphov till

Vilken inriktning jag kommer att välja återstår att se. Jag har ett år kvar innan jag behöver bestämma mig för om jag väljer att fördjupa mig i lingvistik och i sådana fall vilken inriktning (Datorlingvistik, typologi eller experimentell lingvistik) – eller om jag vill fortsätta på det språkfilosofiska spåret och ta en kandidat i det.

De gamla grekerna hade två ord för tid. Chronos och Kairos. Det första avser kronologisk tid. Kairos däremot, avser en tid som förflutit eller ett obestämt ögonblick där något av subjektivt värde hände – som en sorts tidpunkt för när man kom till insikt om något. Huruvida jag någonsin kommer att komma till insikt om något får tiden utröna. Däremot tror jag att programmet redan har gett mig och kommer att fortsätta ge mig den kunskap och de analytiska verktyg jag behöver för att kunna ta mig an det som komma skall.

Kanske kommer jag till insikt om något.

Bidra till att främja filosofins roll och närvaro i samhället.

Foto: Johan Bodell
Enligt ledarskribenten Emma Jaenson strider Chalmers nya forum mot meritokratin. Så är det inte alls, menar David Brax.
David Brax
Är liberalism inte bara en politisk ideologi? Ger den oss också metoder för att växa och bli bättre som människor? Martin Sjöberg recenserar Lefebvres försvar av liberalismen som ett sätt att leva på.
Martin Sjöberg
Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet
Regeringens forskningsproposition hade kunnat ta tag i akademins verkliga problem: Otrygghet, osäkerhet och ofrihet. I stället fick vi ett dokument där akademin framställs som företaget Sveriges forsknings- och utvecklingsavdelning, skriver David Brax.
David Brax
Foto: Camylla Battani/Unsplash
Troll och nyttiga idioter skapar en förvirringsparad kring Musks höjda högerarm. Tillsammans flyttar de gränserna för vad som är politiskt acceptabelt, menar Svensk filosofis Jesper Olsson.
Jesper Olsson
En bok som passar bra för lärare och samtalsgrupper. Men är den dynamisk nog för samtal i vardagen? Gina Lindved har läst boken Filosofera tillsammans, författad av Kalle Grill, Erica Jonvallen och Sofia Wrangsjö.
Gina Lindved
Foto: Ahmad Odeh/Unsplash
Är filosofi att greppa tag i själen och vända den bort från felaktiga livsmål, och i stället rikta själen mot det mål som på riktigt kommer att göra människan lycklig? Hektor Löfgren skriver om Platons tankar om kärlekens betydelse för filosofin.
Hektor Löfgren
Foto: Liza Polyanskaya/Unsplash
Är filosofi nödvändig för det goda livet? Eller är det grubblarens självbedrägeri? Ulrika Carlsson reflekterar över vad filosofin gör och vilka det är som gör filosofi, grundläggande och samtidigt personliga frågor om filosofins ursprung och värde.
Ulrika Carlsson
Foto: Amandus Lindblad
Emma Jakobsson har sett en inspirerande föreställning som djupdyker i de ideal, tankegångar och utmaningar som 1700-talets filosofer och vetenskapsmän stod inför.
Emma Jakobsson
Foto: Yutacar/Unsplash
Elsa Magnell, nybliven doktorand i praktisk filosofi vid Lunds universitet, delar med sig av sin resa från ensamt grubblande till gemensamt tänkande.
Elsa Magnell
Foto: David Matos/Unsplash
Kritiker av Etikprövningslagen är förvånansvärt tysta om vad lagen är till för. Erik Angner, professor i praktisk filosofi och före detta ledamot vid Etikprövningsmyndigheten, menar att lagen befrämjar viktiga värden som inte får hamna i skymundan.
Erik Angner