Klimatmanipulation utan filosofi? Tänk om!

Foto: Toby Elliott/Unsplash
När människan aktivt börjar manipulera klimatet för att få bukt på klimatkrisen så kan det mest otänkbara hända. Mac Willners menar att filosofer bör ha en vägledande roll i diskussionen om klimatmanipulation.
Mac Willners

Den filippinska vulkanen Mount Pinatubo sänkte jordens medeltemperatur med en halv grad celsius under närmare två års tid efter sitt utbrott 1991. Likaledes bidrog den ostindiska vulkanen Tamboras utbrott till att år 1816 kallades ”året utan sommar”. Förklaringen till varför vulkanutbrotten gav upphov till kallare klimat är att utsläpp av sulfatpartiklar leder till att delar av solens strålning reflekteras bort från jordens atmosfär, och således till att planetens medeltemperatur sänks.

När nobelpristagaren Paul Crutzen publicerade en artikel som föreslog forskning kring medvetna sulfatutsläpp, vilket är en form av klimatmanipulation, ansåg många forskare att artikeln borde dras tillbaka. Att tänka sig så pass extrema metoder för att få bukt med klimatkrisen ansågs då farligt. I dag är sådana metoder föremål för en stor mängd, förvisso kontroversiell, forskning. Än så länge utgör dock humaniora en relativt liten del av diskussionen om klimatmanipulation, och mycket av den etiska diskussionen kring sulfatutsläpp förs av icke-filosofer. Jag vill därför i denna text belysa ett antal filosofiska frågor som klimatmanipulation ger upphov till, i hopp om att öka både humanisters och filosofers deltagande i debatten.

De som framför argumentet menar alltså att vi står i valet och kvalet mellan klimatkatastrof och sulfatutsläpp.

Det är inte självklart för alla att filosofin har en avgörande roll i diskussionen om klimatmanipulation. Vilken nytta skulle filosofin kunna ha? En av filosofins främsta styrkor är att den ger oss verktygen för att noggrant analysera argument. Ett argument för utökad forskning på klimatmanipulation, som framför allt är vanligt bland icke-filosofer, utgår från antagandet att traditionella metoder som utsläppsminskningar inte kommer att lyckas stävja den globala uppvärmningen. De som framför argumentet menar alltså att vi står i valet och kvalet mellan klimatkatastrof och sulfatutsläpp. Givet att vi står inför en omfattande klimatkatastrof är nog sulfatutsläpp det mer lockande alternativet. Med det sagt så väcks lätt misstankar om att vi har ställts inför en falsk dikotomi.

Filosofer har hävdat att just inramningen av sulfatutsläpp som ”plan B” är missvisande. De menar att sådana extrema metoder i stället bör ses som ”plan F” (eller ”M” eller ”P”): Klart bättre än de värsta av klimatkatastrofer, men klart sämre än mildare former av klimatmanipulation. Exempelvis skulle vi kunna satsa på att fånga in och förvara koldioxid eller att utöka kolsänkor (det vill säga exempelvis världshav och skogar som tar upp koldioxid).

De som påstår att vi måste välja mellan klimatkatastrof och sulfatutsläpp måste alltså inte bara visa att utsläppsminskning inte räcker för att stävja den globala uppvärmningen. De måste dessutom, i strid mot IPCC:s scenarion, visa att alla andra lösningar är dömda att misslyckas. Annars tycks en rimlig tanke snarare vara att utökad forskning på dessa mildare former av klimatmanipulation bör prioriteras.

Andra menar att debattörer på båda sidor av diskussionen gör till synes inkonsekventa antaganden. De som menar att sulfatutsläpp är att föredra gör det oftast eftersom de antar att världssamfundet är inkapabelt att undvika en klimatkatastrof genom att enbart minska växthusgasutsläpp. Samtidigt antar de att världssamfundet är kapabelt att ta sig an ett projekt av den magnitud som sulfatutsläpp utgör. De som menar att utveckling och användning av sulfatutsläpp borde förbjudas gör det omvända och antar att världssamfundet inte kan ta sig an sulfatutsläpp men kan minska växthusgasutsläppen i den utsträckning som krävs.

Debatten försvåras ytterligare eftersom sulfatutsläpp inte är ett perfekt substitut för minskade utsläpp av växthusgaser: Stora utsläppsminskningar måste ske även om sulfatutsläpp används. Givet de vitt spridda uppfattningarna om den globala politikens möjlighet att minska utsläppen av växthusgaser kan man fråga sig om vi ens är kapabla att minska växthusgasutsläppen så mycket som krävs för att sulfatutsläpp ska kunna genomföras på ett säkert sätt.

För att ändamålsenliga beslut ska kunna tas under den osäkerhet som uppstår så behöver vi både uppmärksamma och tillämpa forskning inom beslutsteori, som till stor del är en filosofisk disciplin.

Ett annat problem, som forskare anser vara en av de mest oroväckande utmaningarna med sulfatutsläpp, har tydliga kopplingar till beslutsteori. Klimatmanipulationer som sulfatutsläpp är föremål för vad vi kan kalla dubbel omedvetenhet. Enkel omedvetenhet finns för konsekvenser av sulfatutsläpp som vi är medvetna om lär uppstå, men där vi är omedvetna om exakt hur de lär arta sig. Detta inkluderar effekten på nederbördsmönster och ozonlagret, och här kan omedvetenhet minskas genom fortsatt forskning. Dubbel omedvetenhet gäller i stället de konsekvenser av sulfatutsläpp vi inte ens är medvetna om lär uppstå – samtidigt som vi har goda skäl att tro att sådana konsekvenser finns – och inför dessa står vi handfallna. För att ändamålsenliga beslut ska kunna tas under den osäkerhet som uppstår så behöver vi både uppmärksamma och tillämpa forskning inom beslutsteori, som till stor del är en filosofisk disciplin.

Dessutom visar forskning att risken för att en enskild aktör tar sig an projektet att släppa ut sulfater i atmosfären – exempelvis en stat, ett företag, eller kanske till och med en mycket rik individ – bör tas på stort allvar. Om en enskild aktör tar sig an projektet ökar också risken för att de eventuellt förödande konsekvenser som är förknippade med sulfatutsläpp inträffar. Detta eftersom världen inte kommer kunna förbereda sig enhetligt och att utsläppen i sig inte kan kontrolleras på samma vis. Här visar forskning att risken för globala konsekvenser från enskilda ageranden ger oss skäl att undersöka teknologin, eftersom ökad förståelse effektivt kan minska sannolikheten för att de värsta tänkbara utfallen inträffar.

Slutligen har vi frågor kopplade till de scenarion som kan förverkligas efter utsläpp av sulfater. Ett exempel är hur eventuella skador av sulfatutsläpp bör kompenseras, något som traditionella principer från klimatetiken kanske inte kan hjälpa oss med. Det är exempelvis oklart hur principen om att förorenaren ska betala bör tillämpas. Det går att tillämpa principen så att de som har släppt ut sulfaterna bör vara kompensationsskyldiga. Men det går också att tillämpa den så att det i vissa fall är de som har släppt ut koldioxid, och därmed skapat behovet av sulfatutsläpp, som bör ses som förorenare. Oavsett hur vi tillämpar principen belyser filosofisk forskning att frågan behöver besvaras för att öka legitimiteten hos eventuella framtida användningar av sulfatutsläpp.

Ovan är enbart ett axplock av hur filosofisk verksamhet kan bidra till diskussionen om klimatmanipulation. Svaren på de frågor som lyfts är självfallet beroende av naturvetenskaplig expertis, men en avgörande roll som filosofer har är att ställa frågorna och kritiskt analysera diskussionen kring klimatmanipulation.

  • Doktorand i praktisk filosofi vid Stockholms universitet inom forskarskolan Normer och normativitet (NoNo) och affilierad doktorand vid Mimir Center for Long Term Futures Research.

Bidra till att främja filosofins roll och närvaro i samhället.

Foto: Abed Ismail/Unsplash
Vissa tänkare har varit så inflytelserika att det knappt går att filosofera om vissa saker utan att tänka med dem. När det gäller frågor om mening och kommunikation kan Paul Grice sägas ha en sådan roll. Hubert Hågemark reflekterar här över vilken betydelse Grice har haft för hans egna studier inom dessa fält.
Hubert Hågemark
Foto: Alessia Cocconi/Unsplash
Hur är det att leva med Søren Kierkegaard som ens husspöke, och som ens bästa vän? Ulrika Carlsson reflekterar över hur och varför han har bosatt sig i hennes tankevärld.
Ulrika Carlsson
Foto: Kamil Klyta/Unsplash
Ursäkter, och moralisk reparation i allmänhet, är en ofrånkomlig del av våra gemensamma etiska liv. Därför är de värda att undersöka filosofiskt.
Elsa Magnell
De antika stoikerna lärde att människan skulle stå oberörd inför världens flyktiga händelser. Bo Lindberg skriver här om den romerske statsmannen och filosofen Seneca, som förde vidare stoicismens filosofi.
Bo Lindberg
Foto: Nathalia Segato/Unsplash
Under 1900-talet vande vi oss vid att tänka på ”mänskliga rättigheter”. Kanske borde vi på ungefär samma sätt börja tänka på naturens rättigheter? Filosofen Patrik Baard och juristen Yaffa Epstein resonerar kring om, och i sådana fall hur, rättigheter kan vara ett lämpligt sätt att erkänna naturvärden.
Patrik Baard, Yaffa Epstein
Är AI en ny form av agens som påverkar människor? Vad gör denna nya teknologi med vår relation till oss själva, varandra och det icke-mänskliga? Johan Marticki forskar om vad som händer med mänsklig agens i en värld som blir alltmer fylld av algoritmer och AI. Här berättar han om tematiken i sin nypublicerade avhandling.
Johan Marticki
Foto: Sint-Katelijne-Waver
Augustinus av Hippo är en av historiens viktigaste teologer. Han vördas som helgon i flera av de största kyrkorna och hans skrifter studeras än i dag flitigt i humanistiska ämnen. Martin Westerholm skriver om vad vi kan lära oss av Augustinus filosofi.
Martin Westerholm
Foto: aitac/Unsplash
Alla har någon gång i livet upplevt kärlek – antingen genom att älska eller bli älskade. Men vad är kärlek egentligen? För att hitta svar vänder sig Felix Maier till de antika grekiska filosoferna.
Felix Maier
Foto: Oscar Chevillard/Unsplash
På 1950-talet utforskade Maurice Merleau-Ponty det litterära skrivandet genom närläsningar av romankonstens stora mästare. Han fann att litteraturen för oss närmare den verklighet som skildras. Lovisa Andén skriver om tänkaren som bröt med Jean-Paul Sartre och förenade modernismens litteratur med fenomenologins filosofi.
Lovisa Andén
Foto: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Mikael Johansson har gjort den första översättningen av Marcus Aurelius ”Självbetraktelser” på över hundra år. Här berättar han om den romerske kejsarens stoiska livsfilosofi och om vad vi kan lära oss av stoikerna i dag.
Mikael Johansson