Sveriges unga akademi öppnar sitt inval

Ledamöter 2023. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Sveriges unga akademi är en tvärvetenskaplig akademi som utgörs av en handplockad grupp av landets mest lovande unga forskare. Varje år utnämns nya medlemmar som får sitta i akademin i fem år.

Sveriges unga akademi är en tvärvetenskaplig akademi som utgörs av en handplockad grupp av landets mest lovande unga forskare från olika vetenskapliga fält. Varje år utnämns nya medlemmar som får sitta i akademin i fem år. Totalt har akademin mellan 35 och 40 medlemmar.

Forskare välkomnas från alla vetenskapsområden. Den som söker ska (1) vara en framstående och självständig forskare som (2) har intresse och förutsättningar för att engagera sig inom de frågor och aktiviteter som ligger nära akademin, (3) har disputerat för ungefär 2-10 år sedan och (4) är verksam som forskare i Sverige.

Ansökningsperioden äger rum på senhösten och urvalsprocessen är öppen för alla intresserade forskare. Varje år tillsätter akademin en invalspanel som ansvarar för ansökningsprocessen och utvärderar de sökande.

Ronnie Berntsson. Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

Ronnie Berntsson är ordförande för Sveriges unga akademi 2023-2024.

– Vi ser fram emot att läsa alla intressanta ansökningar, säger han till Svensk filosofi.

Läs mer på akademins hemsida.

Bidra till att främja filosofins roll och närvaro i samhället.

Foto: Rob Sinclair/Wikimedia Commons
Anton Emilsson har tagit finlandsfärjan på spaning efter den Wittgenstein som flytt.
Anton Emilsson
Foto: Iryna Muller/Unsplash
Från och med i dag kan du stötta Svensk filosofi genom att teckna en stödprenumeration.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Fenix Davies Pamlin är tolv år gammal och filosof, med samarbeten med både förlag och bokhandlare. Svensk filosofi har träffat honom för en intervju.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Filosofin har till skillnad från andra discipliner sällan uttalade metoder som anger hur forskningen ska bedrivas. Är det ett problem? I augusti arrangerade forskare vid Linköpings universitet en workshop om filosofins metoder. Svensk filosofi var på plats för att rapportera.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Filosofer i Linköping har länge bedrivit praktiknära forskning och utbildning. Svensk filosofi har pratat med Lars Lindblom, programansvarig för den nya masterutbildningen.
Jesper Ahlin Marceta
Ny filosofipodcast lanseras den 15 februari, med Lars Mogensen och Melina Tsapos.
Anton Emilsson
Foto: Per Melander/Umeå universitet
Svensk filosofi har talat med Christer Nordlund, dekan vid Humanistiska fakulteten, om den ämnesöverskridande forskarskolan vid Umeå universitet.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Vilka lärdomar bär julen med sig? Svensk filosofi möter religionsfilosofen Evelina Edfors för ett samtal om julens budskap.
Jesper Ahlin Marceta
Tidskriften växlar upp med ny design och en ny publicistisk linje.
Jesper Ahlin Marceta