Doktorandtjänster vid Lunds universitet

Filosofiska institutionen vid Lunds universitet utlyser en doktorandtjänst i teoretisk filosofi och två doktorandtjänster inom kognitionsvetenskap. Information om ansökan hittas här. Såhär beskriver institutionen själva forskning inom teoretisk filosofi vid Lund:

I teoretisk filosofi ingår traditionellt sett kunskapsteori, logik, metafysik, medvetandefilosofi, språkfilosofi, vetenskapsteori, samt av hävd filosofins historia. Lund har inom en rad områden bidragit med internationellt uppmärksammad teoribyggnad och teoriutveckling, till exempel inom bevisvärdering, kunskapsförändring, kollektiva beslut och teorier om beslutsfattande. Idag är forskningen bred och Lund lämnar nationella och internationella bidrag till många delar av ämnet teoretisk filosofi. Förutom de områden inom vilka Lund traditionellt varit starka har institutionen under senare år bedrivit framgångsrik internationell forskning inom kunskapsteori, metafysik, vetenskapsteori och språkfilosofi. Ett kännetecken för lundafilosofin kvarstår oförändrat och det är dess ambition att bedriva forskning som både håller hög inomvetenskaplig kvalitet och samtidigt samverkar med olika fackvetenskaper.

Sista ansökningsdag är 2023-02-15

Nyfiken på hur det är att doktorera i filosofi? Här är ett podcast-avsnitt där tre doktorander i filosofi vid just Lunds universitet intervjuas och samtalar kring den första tiden som doktorand i filosofi.

Bidra till att främja filosofins roll och närvaro i samhället.

Foto: Rob Sinclair/Wikimedia Commons
Anton Emilsson har tagit finlandsfärjan på spaning efter den Wittgenstein som flytt.
Anton Emilsson
Foto: Iryna Muller/Unsplash
Från och med i dag kan du stötta Svensk filosofi genom att teckna en stödprenumeration.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Fenix Davies Pamlin är tolv år gammal och filosof, med samarbeten med både förlag och bokhandlare. Svensk filosofi har träffat honom för en intervju.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Filosofin har till skillnad från andra discipliner sällan uttalade metoder som anger hur forskningen ska bedrivas. Är det ett problem? I augusti arrangerade forskare vid Linköpings universitet en workshop om filosofins metoder. Svensk filosofi var på plats för att rapportera.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Filosofer i Linköping har länge bedrivit praktiknära forskning och utbildning. Svensk filosofi har pratat med Lars Lindblom, programansvarig för den nya masterutbildningen.
Jesper Ahlin Marceta
Ny filosofipodcast lanseras den 15 februari, med Lars Mogensen och Melina Tsapos.
Anton Emilsson
Foto: Per Melander/Umeå universitet
Svensk filosofi har talat med Christer Nordlund, dekan vid Humanistiska fakulteten, om den ämnesöverskridande forskarskolan vid Umeå universitet.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Vilka lärdomar bär julen med sig? Svensk filosofi möter religionsfilosofen Evelina Edfors för ett samtal om julens budskap.
Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Sveriges unga akademi är en tvärvetenskaplig akademi som utgörs av en handplockad grupp av landets mest lovande unga forskare. Varje år utnämns nya medlemmar som får sitta i akademin i fem år.