Tänk om AI gör människan omänsklig

Foto: Sander Sammy/Unsplash
Bram Vaassen

Hur kommer utvecklingen av artificiell intelligens (eller AI) att påverka våra liv?

Många förändringar ser lovande ut. Kanske kommer självkörande bilar att effektivisera trafiken och minska utsläpp? Dessutom kan maskiner inte vara berusade! Och om man nu blir påkörd ändå kan maskininlärning användas för att ställa snabbare och mer pålitliga medicinska diagnoser.

En ökad användning av AI medför dock risker. Ett välbekant domedagsscenario är att AI:n tar över, reducerar oss till en billig energikälla och tvingar oss att slå tillbaka i våra skinnjackor och solglasögon. Men även i en nära framtid kan det uppstå allvarliga problem som (tyvärr) inte går att lösa med kung fu eller slow motion.

Det sägs att till och med experter inom maskininlärning och AI inte riktigt vet hur automatiserade system kommer fram till sina beslut.

Användningen av AI-teknologi som stöd för att fatta viktiga beslut ökar fort. Automatiserade system som förlitar sig på maskininlärning och enorma databaser spelar en allt större roll i beslut om bland annat anställningsociala bidragförsäkringar, och borgen. Problemet är att sådana beslutsalgoritmer kan bli för komplexa för oss att förstå. Det sägs att till och med experter inom maskininlärning och AI inte riktigt vet hur automatiserade system kommer fram till sina beslut. Sådana system kan alltså anses vara ogenomskinliga på ett väldigt radikalt sätt.

Denna ogenomskinlighet skapar oro. Först och främst är det rätt frustrerande att få viktiga beslut utan förklaring (Varför älskar du hen mer än mig? Det bara är så! Suck/usch…). Men frustrationen pekar också ut ett reellt etiskt problem: om vi inte vet hur anställningssystemet tar beslut, hur kan vi då veta att beslutet inte baseras på den sökandes kön, social bakgrund, ras eller läggning?

Utöver dessa farhågor finns det även problem som handlar om hur ogenomskinliga beslutssystem kan undergräva vår autonomi.

En central tanke inom moralfilosofi, politisk filosofi, statsvetenskap och lagstiftning är att det är viktigt för människor att få vara autonoma.

En central tanke inom moralfilosofi, politisk filosofi, statsvetenskap och lagstiftning är att det är viktigt för människor att få vara autonoma, det vill säga att man får forma sitt liv i enlighet med sina egna preferenser, övertygelser och villkor. En sådan typ av autonomi anses av många vara en unik mänsklig förmåga. Man kan plugga matte för att man vill bli ingenjör och utveckla miljövänliga bränslealternativ. Man kan spara pengar för att köpa en bostad i ett visst område. Och så vidare.

Ogenomskinliga beslutsunderlag kan undergräva den typen av autonomi på åtminstone två sätt. För det första kan ogenomskinlighet i system som utarbetar beslutsunderlag hota autonomin hos experten som använder sig av systemet. Vidare kan den hota autonomin hos personen som det fattas beslut om. Det första hotet har diskuterats mycket inom filosofin. Det andra hotet har diskuterats betydligt mindre (den enda systematiska diskussionen råkar vara en artikel av mig). Detta trots att det andra hotet framstår som allvarligare.

Expertens autonomi anses vara hotad på följande sätt: När experten använder en automatiserad beslutsalgoritm som är för komplex för experten själv att förstå, så förlorar hen översikt över grunderna för beslutet. Kanske systemet rekommenderar ett beslut som experten inte skulle hålla med om, givet att experten hade full tillgång till informationen som låg till grund för rekommendationen. Även om hens jobb kan bli lättare, så kan experten inte längre utforma beslut enligt sina övertygelser och sin egen expertis. För experten är det just dess autonomi som expert som undermineras.

Oftast är vi dock i rollen som den som beslutet tas om, inte experten som använder sig av AI-systemet. I rollen som den som berörs av beslutet kan vår autonomi undergrävas på ett mer genomgripande sätt.

Anta att det var helt oklart hur det svenska universitetsantagningssystemet fattar beslut. Ingen visste vad som påverkade dina chanser att komma in på utbildningen du söker. Det skulle innebära att du inte kunde förbereda din ansökan på ett effektivt sätt. Ska man satsa på naturvetarprogrammet eller humanistiska programmet om man vill plugga statsvetenskap? Ingen vet! Och, eftersom systemet är för komplext att förstå, finns det ingen som kan veta heller. Systemets ogenomskinlighet skulle undergräva din förmåga att planera ditt eget liv.

Till slut blir det inte bara vår autonomi som expert, student eller bostadsägare som undergrävs, utan vår autonomi blott och enkelt.

Samma problem kan uppstå för ansökningar om bolån, sociala bidrag, jobb, och så vidare. Ju mer ogenomskinliga sådana beslutssystem blir, desto svårare blir det för oss att på ett effektivt sätt förbereda ansökningar. Många av dessa beslut får en enorm påverkan på den enskildes liv. Var vi bor, vad vi pluggar, vilka jobb vi har och vem vi jobbar med är saker som är grundläggande för vår identitet. Till slut blir det inte bara vår autonomi som expert, student eller bostadsägare som undergrävs, utan vår autonomi blott och enkelt.

Eller ännu mer dramatiskt: Vår autonomi som människor, vår förmåga att vara en genomtänkt och ansvarsfull person, skulle ständigt undergrävas av ogenomskinligt beslutsfattande.

I viss mån är vi alla bekanta med det här problemet. Vi är sällan 100 procent säkra på vilken strategi som bäst passar våra mål. Ibland är det vårt eget fel att vi inte hade relevant information, som när vi inser att vi inte läste utlysningen till anställningen ordentligt. Ibland är konsekvenserna obetydliga, som när vi borde ha passat bollen snarare än att skjuta. Men ibland är konsekvenserna stora. Om samhället förlitar sig på ogenomskinligt beslutsfattande för alltmer betydelsefulla beslut riskerar vi att hamna i en situation där vi förlorar alltmer kontroll över hur vårt liv ser ut, utan att alls veta hur vi borde ha handlat.

Bidra till att främja filosofins roll och närvaro i samhället.

Foto: Abed Ismail/Unsplash
Vissa tänkare har varit så inflytelserika att det knappt går att filosofera om vissa saker utan att tänka med dem. När det gäller frågor om mening och kommunikation kan Paul Grice sägas ha en sådan roll. Hubert Hågemark reflekterar här över vilken betydelse Grice har haft för hans egna studier inom dessa fält.
Hubert Hågemark
Foto: Alessia Cocconi/Unsplash
Hur är det att leva med Søren Kierkegaard som ens husspöke, och som ens bästa vän? Ulrika Carlsson reflekterar över hur och varför han har bosatt sig i hennes tankevärld.
Ulrika Carlsson
Foto: Kamil Klyta/Unsplash
Ursäkter, och moralisk reparation i allmänhet, är en ofrånkomlig del av våra gemensamma etiska liv. Därför är de värda att undersöka filosofiskt.
Elsa Magnell
De antika stoikerna lärde att människan skulle stå oberörd inför världens flyktiga händelser. Bo Lindberg skriver här om den romerske statsmannen och filosofen Seneca, som förde vidare stoicismens filosofi.
Bo Lindberg
Foto: Nathalia Segato/Unsplash
Under 1900-talet vande vi oss vid att tänka på ”mänskliga rättigheter”. Kanske borde vi på ungefär samma sätt börja tänka på naturens rättigheter? Filosofen Patrik Baard och juristen Yaffa Epstein resonerar kring om, och i sådana fall hur, rättigheter kan vara ett lämpligt sätt att erkänna naturvärden.
Patrik Baard, Yaffa Epstein
Är AI en ny form av agens som påverkar människor? Vad gör denna nya teknologi med vår relation till oss själva, varandra och det icke-mänskliga? Johan Marticki forskar om vad som händer med mänsklig agens i en värld som blir alltmer fylld av algoritmer och AI. Här berättar han om tematiken i sin nypublicerade avhandling.
Johan Marticki
Foto: Sint-Katelijne-Waver
Augustinus av Hippo är en av historiens viktigaste teologer. Han vördas som helgon i flera av de största kyrkorna och hans skrifter studeras än i dag flitigt i humanistiska ämnen. Martin Westerholm skriver om vad vi kan lära oss av Augustinus filosofi.
Martin Westerholm
Foto: aitac/Unsplash
Alla har någon gång i livet upplevt kärlek – antingen genom att älska eller bli älskade. Men vad är kärlek egentligen? För att hitta svar vänder sig Felix Maier till de antika grekiska filosoferna.
Felix Maier
Foto: Oscar Chevillard/Unsplash
På 1950-talet utforskade Maurice Merleau-Ponty det litterära skrivandet genom närläsningar av romankonstens stora mästare. Han fann att litteraturen för oss närmare den verklighet som skildras. Lovisa Andén skriver om tänkaren som bröt med Jean-Paul Sartre och förenade modernismens litteratur med fenomenologins filosofi.
Lovisa Andén
Foto: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Mikael Johansson har gjort den första översättningen av Marcus Aurelius ”Självbetraktelser” på över hundra år. Här berättar han om den romerske kejsarens stoiska livsfilosofi och om vad vi kan lära oss av stoikerna i dag.
Mikael Johansson