Jens Johansson och Olle Risberg är redaktörer för Filosofisk tidskrift. Här berättar de om tidskriftens syfte, historia och om några aktuella händelser.

Filosofisk tidskrift grundades 1980 och har sedan dess kommit ut med fyra nummer per år. Tidskriften publicerar texter från olika filosofiska inriktningar och skolor och vänder sig inte bara till fackfilosofer utan i minst lika hög grad till en bredare läsekrets av filosofiskt intresserade. Utöver längre artiklar innehåller tidskriften kortare replikskiften, recensioner och notiser. Det är inte ovanligt med specialnummer utifrån något specifikt tema.

De ämnen som avhandlas varierar vitt och brett. Många texter rör förstås klassiska filosofiska frågor inom exempelvis kunskapsteori, metafysik och etik. Men lika ofta handlar texterna i tidskriften om mer tillämpade frågor, som till exempel implicit bias, medborgarskap, idrott och genteknik.

Tidskriftens uppsatser berör ofta ämnen vid den filosofiska forskningsfronten, men på ett sätt som i regel är långt mer lättillgängligt än i vetenskapliga facktidskrifter. På så sätt är tidskriften en möjlighet för den intresserade allmänheten att ta del av den aktuella akademiska filosofiska forskningen. Flera namnkunniga filosofer har genom åren figurerat i tidskriften, däribland Ingemar Hedenius, Konrad Marc-Wogau, Dagfinn Føllesdal, Georg Henrik von Wright, Torbjörn Tännsjö, Åsa Wikforss och till och med Axel Hägerström, som i ett av de allra första numren bidrog (om än postumt) med sin uppsats ”Filosofien som vetenskap”. Tidskriftens sidor är dock inte reserverade för fackfilosofer, eller forskare överlag, utan vem som helst som känner sig manad är varmt välkommen att skicka in sin text för eventuell publicering.

Efter att ha grundat tidskriften år 1980 var Lars Bergström dess redaktör i hela 40 imponerande år. Nu har han lämnat över rodret till oss, Jens Johansson (redaktör och ansvarig utgivare), Olle Risberg (redaktör) och Karin Enflo (redaktionsassistent), som sedan 2020 utgör tidskriftens nya redaktion. Till vår glädje fortsätter Bergström även efter att ha slutat som redaktör att bidra med sina synnerligen läsvärda texter till tidskriften. 

Vi har flera nya initiativ på gång, som vi hoppas kommer att hjälpa tidskriften att nå ut till en ännu större läsekrets. Ett nytt inslag är boksymposier om nyutgiven filosofisk litteratur. I nummer 3/2020 diskuterade Lars Bergström sin bok Varats dunkla skrymslen (Thales 2018) med sina kommentatorer och nummer 4/2020 innehöll ett symposium om Fredrik Svenaeus Det naturliga (Gidlunds 2019). Dessutom kommer vår hemsida att göras om för att bli mer lättnavigerad och innehållsrik. I samband med detta kommer tidskriftens layout att förnyas (eller kanske snarare föråldras – dess nya design kommer att inspireras av hur tidskriften såg ut i sin begynnelse på 80-talet). Inom kort kommer vi också att lansera en podcast, Filosofisk podcast, som görs av redaktionen tillsammans med Stockholmsfilosoferna Stina Björkholm och Nils Sylvan. Där kommer filosofiska frågor att diskuteras med inbjudna gäster. Likt tidskriftens uppsatser kommer dessa diskussioner inte att förutsätta några särskilda förkunskaper hos lyssnaren, utan alla som är intresserade kommer att kunna ta del av dem.

Om man vill ha mer information om tidskriften (exempelvis om hur man blir prenumerant) så kan man gå in på dess hemsida. Man kan också ”gilla” tidskriften på Facebook för att på så sätt få regelbundna uppdateringar om nya nummer, podcastavsnitt och andra nyheter om tidskriften.

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: