“PPE” står för “Philosophy, Politics, and Economics”. Traditionen har sina rötter i 1920-talets Oxford och listan på världsledare, nobelpristagare och framstående forskare från programmet är minst sagt imponerande. Det har hävdats att PPE-alumni från Oxford dominerar Storbritannien idag.
I Sverige vinner PPE-traditionen nu ytterligare mark då Göteborgs universitet ansluter till de läroverk som erbjuder ett PPE-kandidatprogram.
Varför startar ni ett PPE-program?
– Jag har länge tänkt att detta är något som borde göras, säger Frans Svensson. Direkt när jag kom till Göteborgs universitet så började jag kolla på möjligheterna och de visade sig vara väldigt goda.
Varför har du så länge tänkt att det borde finnas ett PPE-program?
– Det är lite synd att alla program ska vara inriktade på att du ska få ett visst jobb. Tittar man på till exempel utredningsarbete så är det helt klart att om du har en bred utbildning, då är du också bra på utredningsarbete.
Är tanken alltså, som det vad när PPE-programmet först startade i Oxford, att utbilda så kallade “generalister” som är särskilt rustade för att verka inom civilsamhället på olika sätt?
– Det uppfattar jag definitivt som en grundläggande tanke – kanske den grundläggande tanken – med programmet. Men i tillägg hoppas vi så klart att flera studenter ska välja att gå vidare till studier på avancerad nivå – och senare även på doktorandnivå.
Vilka kurser är det som ingår i programmet?
– I stor utsträckning kommer programstudenterna att läsa tillsammans med andra studenterna i de ingående ämnena, det vill säga filosofi, statsvetenskap och nationalekonomi.
Men hur skiljer det sig från att läsa kurserna fristående, det vill säga inte som del av programmet?
– Programmet inleds med en programspecifik introduktionskurs till filosofi, politik och ekonomi på fem högskolepoäng. Denna kommer att kretsa kring två–fyra aktuella utmaningar (det skulle kunna handla om klimathotet, finanskriser, pandemier, med mera) vilka belyses utifrån såväl moral- och politiskfilosofiska som statsvetenskapliga och nationalekonomiska perspektiv. På detta sätt kommer de nära kopplingarna mellan ämnena att framgå, liksom varför det är viktigt att studera alla tre. Vidare ingår en ny delkurs på grundnivå i nationalekonomi (än så länge med namnet Globala utmaningar), vilken är skapad särskilt för att passa programmet.
– Men den kanske enskilt viktigaste anledningen till att läsa programmet snarare än de fristående kurserna är att det kommer att löpa en programstrimma under hela utbildningen, med särskilda träffar för programstudenterna. Dessa träffar kan utgöras av gästföreläsningar (både av forskare och av representanter från arbetsmarknaden), seminarier över ett ämne som är relevant för programmet, bibliotekskunskap, karriärsutveckling, med mera. Flera delkurser på de ordinarie kurserna i de ingående ämnena kommer även att ha särskilda seminarier för programstudenterna som är vinklade för att passa just dem.
Det finns redan PPE-program vid Lunds universitet, Stockholms universitet och Södertörns högskola. Varför behövs det ett program även vid Göteborgs universitet?
– Det rör sig fortfarande om rätt få utbildningsplatser (till vilka det också är mycket hög konkurrens) i landet givet betydelsen av programmet! Vi står inför flera svåra samhällsutmaningar, både på nationell och internationell nivå, vilka har såväl normativa (eller kanske etiska) som politiska och ekonomiska aspekter. Vi kommer att behöva allt fler människor inom olika sektorer av samhället som har verktygen för att skapa sig en helhetsuppfattning om dessa komplexa utmaningar, verktyg som programmet i filosofi, politik och ekonomi förser dem med. Sedan fungerar programmet också som en utmärkt grund för vidare studier på avancerad nivå, antingen i det ämnen som en valt att fördjupa sig i eller vid något av de många tvärvetenskapliga masterprogram som ges vid till exempel Göteborgs universitet, men även för till exempel en juristutbildning.
Vad gör ert PPE-program unikt?
– Dels i de avseenden som nämndes tidigare, det vill säga i fråga om den programspecifika introduktionskursen, den nya delkursen i nationalekonomi om globala utmaningar, samt den strimma som kommer att löpa under hela programmet. Dels med avseende på de speciella och särskilt starka forskningsmiljöer som finns inom de ingående ämnena i Göteborg, miljöer som i vissa fall involverar samarbeten mellan forskare över programmets ämnesgränser.
Till exempel?
– Inom praktisk filosofi finns till exempel en mycket aktiv och framgångsrik grupp i finansetik och hållbar utveckling. Det görs även inflytelserikt arbete inom medicinsk etik, politisk filosofi och metaetik. Såväl statsvetenskapliga som nationalekonomiska institutionen vid Göteborgs universitet är kända för många saker. Den förra till exempel för dess demokrati- och korruptionsforskning, liksom för politisk teori. Den senare för forskning inom till exempel beteendeekonomi, miljöekonomi, finansiell ekonomi och hälsoekonomi.
Hör detta forskningsfokus till de gynnsamma förutsättningar för programmet som du fann vid Göteborgs universitet?
– Precis. Detta unika forskningsfokus är en anledning. Dessutom fanns det ett väldigt starkt engagemang även inom nationalekonomi och statsvetenskap för att skapa ett PPE-program.
Vem ska söka till ert PPE-program?
– Alla som har ett starkt samhällsengagemang och som vill förvärva de verktyg som behövs dels för att förstå komplexa samhällsutmaningar, dels för att kunna bidra till att hantera dem!
Mer information om programmet finns här.
Ansökningsperioden till kandidatprogrammet med start hösten 2025 är mellan 17 mars och 15 april.