Aspekter av klander

Den 16 december 2023 försvarade Marta Johansson Werkmäster sin avhandling i praktisk filosofi vid Lunds universitet. Här ger hon en sammanfattning av avhandlingen.
Marta Johansson Werkmäster

I min avhandling undersöker jag vad klander är, vad som gör någon klandervärd, vad det är för någon att vara klandervärd, rätten att klandra, vad det är för klander att vara proportionerligt, och ger originella svar till dessa frågor som för debatten om klander framåt.

Det är vanligt att tro att vara arg på en person är att klandra henne. Det är också vanligt att tro att säga till en person att de borde be om ursäkt för sitt beteende är att klandra henne. Jag argumenterar mot dessa vanliga trosföreställningar genom att visa att vi ibland klandrar personer utan att vara arga på dem samt att vi ibland klandrar personer utan att låta någon veta att vi klandrar dem. På liknande sätt visar jag att andra teorier om vad klander är, eller vanliga föreställningar om vad klander är, är falska.

Till slut landar jag i slutsatsen att klandra en person är att vara disponerad att i olika omständigheter känna, tro och önska olika saker mot henne, till exempel tänka att andra borde klandra henne när man ser att hon går runt som att hon inte gjort något klandervärt samt känna sig ledsen när man tänker på hur relationen till henne förändrats på grund av hennes klandervärda handling. Vi hade inte tänkt dessa tankar eller känt dessa känslor om vi inte klandrade henne.

Inom värdeteori är en vanlig position att förstå värdeegenskaper med hjälp av idén om passande attityder. Leo Tolstojs bok Anna Karenina är till exempel en bra bok när det är passande för vem som helst att tycka om den. På liknande sätt har några föreslagit att vi kan förstå egenskapen ”klandervärd”: En person är klandervärd för att ha utfört en viss handling när det är passande för vem som helst att klandra henne för att ha utfört den. Få har dock undersökt denna typ av analys av klandervärdhet noggrant. I min avhandling både formulerar jag en informativ sådan analys och testar den. Jag gör den informativ genom att säga vad ”klander” i analysen betyder samt vad som gör det passande för vem som helst att klandra någon för att ha utfört en viss handling.

Bara för ett en person är klandervärd för att ha utfört en viss handling betyder det inte att det är tillåtet att klandra henne hur som helts. Det finns normer som påverkar hur du kan klandra henne. Två sådana normer är att du har rätt att klandra henne samt att ditt klander är proportionerligt. Trots att de flesta i klanderdebatten accepterar dessa normer är det oklart vad normerna menar med ”klander” och vad det innebär mer exakt för klander att vara proportionerligt. Min avhandling fyller dessa forskningsluckor.


Johansson Werkmäster, Marta (2023). Aspects of Blame: In which the nature of blame, blameworthiness, standing to blame and proportional blame are discussed. Doktorsavhandling, Lunds universitet.

Avhandlingen är fritt tillgänglig och kan laddas ner antingen från Lunds universitets forskningsportal eller från PhilPapers.

  • Doktor i praktisk filosofi. Universitetslektor vid Linköpings universitet samt undervisande lärare vid Lunds universitet.

Bidra till att främja filosofins roll och närvaro i samhället.

Foto: Zbynek Burival/Unsplash
Få har undgått vetskapen om att vi drastiskt behöver minska de globala utsläppen av växthusgaser. Simon Rosenqvist menar att exakt hur detta ska mätas är i grund och botten en filosofisk fråga.
Simon Rosenqvist
Foto: Dan DeAlmeida/Unsplash
Trots att vi inte har direkt kontroll över vad vi tror, har vi handlingsutrymme i situationer av tvivel och osäkerhet, argumenterar religionsfilosofen Carl-Johan Palmqvist. I tvivlets kölvatten framträder en kreativ zon för existentiell och intellektuell orientering. Här utforskar Palmqvist vilka alternativ som står till buds när tron sviktar.
Carl-Johan Palmqvist
Foto: Ani Sebastian/Unsplash
Platons unika användning av analogier förmedlade komplexa idéer på ett enkelt sätt. Genom att studera dem kan vi förstå analogiers centrala plats i rationella resonemang och hur de bidrar till klarhet i tänkandet.
Oscar Jablon
Rom blev en republik efter att den siste av sju kungar hade störtats. Isak Hammar noterar att balansen i den romerska republikens politiska system återkommande har idealiserats genom historien – men att även nutida jämförelser ofta kräver att vi betraktar historien i ett förenklat och selektivt ljus.
Isak Hammar
Foto: Rosie Steggle/Unsplash
Filosofi ska vara på allvar. Så varför inte tala klarspråk? Anton Emilsson om att tänka med Bernard Williams och att tänka på stil som filosofisk metod.
Anton Emilsson
Foto: Abed Ismail/Unsplash
Vissa tänkare har varit så inflytelserika att det knappt går att filosofera om vissa saker utan att tänka med dem. När det gäller frågor om mening och kommunikation kan Paul Grice sägas ha en sådan roll. Hubert Hågemark reflekterar här över vilken betydelse Grice har haft för hans egna studier inom dessa fält.
Hubert Hågemark
Foto: Alessia Cocconi/Unsplash
Hur är det att leva med Søren Kierkegaard som ens husspöke, och som ens bästa vän? Ulrika Carlsson reflekterar över hur och varför han har bosatt sig i hennes tankevärld.
Ulrika Carlsson
Foto: Kamil Klyta/Unsplash
Ursäkter, och moralisk reparation i allmänhet, är en ofrånkomlig del av våra gemensamma etiska liv. Därför är de värda att undersöka filosofiskt.
Elsa Magnell
De antika stoikerna lärde att människan skulle stå oberörd inför världens flyktiga händelser. Bo Lindberg skriver här om den romerske statsmannen och filosofen Seneca, som förde vidare stoicismens filosofi.
Bo Lindberg
Foto: Nathalia Segato/Unsplash
Under 1900-talet vande vi oss vid att tänka på ”mänskliga rättigheter”. Kanske borde vi på ungefär samma sätt börja tänka på naturens rättigheter? Filosofen Patrik Baard och juristen Yaffa Epstein resonerar kring om, och i sådana fall hur, rättigheter kan vara ett lämpligt sätt att erkänna naturvärden.
Patrik Baard, Yaffa Epstein