Aspekter av klander

Den 16 december 2023 försvarade Marta Johansson Werkmäster sin avhandling i praktisk filosofi vid Lunds universitet. Här ger hon en sammanfattning av avhandlingen.
Marta Johansson Werkmäster

I min avhandling undersöker jag vad klander är, vad som gör någon klandervärd, vad det är för någon att vara klandervärd, rätten att klandra, vad det är för klander att vara proportionerligt, och ger originella svar till dessa frågor som för debatten om klander framåt.

Det är vanligt att tro att vara arg på en person är att klandra henne. Det är också vanligt att tro att säga till en person att de borde be om ursäkt för sitt beteende är att klandra henne. Jag argumenterar mot dessa vanliga trosföreställningar genom att visa att vi ibland klandrar personer utan att vara arga på dem samt att vi ibland klandrar personer utan att låta någon veta att vi klandrar dem. På liknande sätt visar jag att andra teorier om vad klander är, eller vanliga föreställningar om vad klander är, är falska.

Till slut landar jag i slutsatsen att klandra en person är att vara disponerad att i olika omständigheter känna, tro och önska olika saker mot henne, till exempel tänka att andra borde klandra henne när man ser att hon går runt som att hon inte gjort något klandervärt samt känna sig ledsen när man tänker på hur relationen till henne förändrats på grund av hennes klandervärda handling. Vi hade inte tänkt dessa tankar eller känt dessa känslor om vi inte klandrade henne.

Inom värdeteori är en vanlig position att förstå värdeegenskaper med hjälp av idén om passande attityder. Leo Tolstojs bok Anna Karenina är till exempel en bra bok när det är passande för vem som helst att tycka om den. På liknande sätt har några föreslagit att vi kan förstå egenskapen ”klandervärd”: En person är klandervärd för att ha utfört en viss handling när det är passande för vem som helst att klandra henne för att ha utfört den. Få har dock undersökt denna typ av analys av klandervärdhet noggrant. I min avhandling både formulerar jag en informativ sådan analys och testar den. Jag gör den informativ genom att säga vad ”klander” i analysen betyder samt vad som gör det passande för vem som helst att klandra någon för att ha utfört en viss handling.

Bara för ett en person är klandervärd för att ha utfört en viss handling betyder det inte att det är tillåtet att klandra henne hur som helts. Det finns normer som påverkar hur du kan klandra henne. Två sådana normer är att du har rätt att klandra henne samt att ditt klander är proportionerligt. Trots att de flesta i klanderdebatten accepterar dessa normer är det oklart vad normerna menar med ”klander” och vad det innebär mer exakt för klander att vara proportionerligt. Min avhandling fyller dessa forskningsluckor.


Johansson Werkmäster, Marta (2023). Aspects of Blame: In which the nature of blame, blameworthiness, standing to blame and proportional blame are discussed. Doktorsavhandling, Lunds universitet.

Avhandlingen är fritt tillgänglig och kan laddas ner antingen från Lunds universitets forskningsportal eller från PhilPapers.

  • Doktor i praktisk filosofi. Universitetslektor vid Linköpings universitet samt undervisande lärare vid Lunds universitet.

Bidra till att främja filosofins roll och närvaro i samhället.

Foto: Edgar Serrano (CC BY-NC-SA)
Platons dialoger visar vilket pris vi får betala om vi överlåter styret åt någon annan, i stället för att själva engagera oss som medborgare. Charlotta Weigelt skriver om Platon och demokratin.
Charlotta Weigelt
Foto: Saad Salim/Unsplash
Upptäcker vi moraliska värden, eller konstruerar vi dem? Om vi konstruerar dem, vad betyder det – och hur går det till? Emma Jakobsson skriver om olika teorier om metaetisk konstruktivism.
Emma Jakobsson
Foto: Alexander Awerin/Unsplash
Kan vi förena vår vetenskapliga syn på världen med vår vardagliga syn av den? Wilfrid Sellars försökte göra just detta. Här presenterar Niklas Dahl vad som är så inspirerande med Sellars ansats.
Niklas Dahl
Foto: Andrew Butler/Unsplash
För att vara ärlig räcker det inte med att undvika att medvetet fara med osanning. Vi måste vara djupare rotade i sanningen om världen och oss själva än så.
Jeremy Page
Foto: Anika Huizinga/Unsplash
Filosofer och litteraturvetare läser samma texter, men på helt olika sätt. Kanske har de mycket att lära av varandra – inte trots, utan på grund av att de talar olika språk. Maria Trejling resonerar kring disciplinernas skilda förhållningssätt till text.
Maria Trejling
Foto: Ksenia Yakovleva/Unsplash
Sofia Jeppsson trodde att demoner från en annan verklighet förföljde och försökte döda henne. Som forskare i filosofi har hon studerat det psykotiska tillståndet. Vad ska man tro på, när man inte vet vad man kan tro på?
Sofia Jeppsson
Foto: NATO
Hur fundamentala är principerna i krigets doktriner? Vilken betydelse har soldatens omdömesförmåga? Søren Sjøgren är officer och filosof. Här berättar han om sin forskning.
Søren Sjøgren
Hur kan man locka fler människor till filosofins värld utan att det krävs år av studier? I boken Filosofera tillsammans visar Kalle Grill, Erica Jonvallen och Sofia Wrangsjö hur alla kan delta i filosofiska samtal. Genom konkreta verktyg och lättillgängliga teman bjuder boken in till reflektion och gemensamt sökande efter insikter.
Kalle Grill
Foto: James Webb-teleskopet/NASA.
Mörk materia används som en förklaring till många astronomiska och kosmologiska observationer, trots att vetenskapen har svårt att bevisa dess existens. Simon Allzén reder ut vad som skiljer mörk materia från enhörningar, tomtar och troll.
Simon Allzén
Foto: Giorgio Grani/Unsplash
Filosofer söker ofta efter rättvisan vid sina skrivbord, men ibland ger de sig ut i verkligheten på jakt efter svar. Anders Melin och Patrik Baard visar hur det kan gå till.
Anders Melin, Patrik Baard