Om sociala normers roll i den politiska filosofin

Elsa Kugelberg skriver om hur vår sociala och politiska gemenskap bör se ut för att vi ska kunna fatta beslut och göra val som är meningsfulla för våra liv
Elsa Kugelberg

Hur behöver vår sociala och politiska gemenskap se ut för att vi ska kunna fatta beslut och göra val som är meningsfulla för våra liv? Vad kännetecknar genuint goda valmöjligheter? Och vad har sociala normer att göra med vad vi är skyldiga varandra? En del av min forskning, som jag presenterar i en ny forskningsartikel i Politics, Philosophy and Economics, handlar om just detta, och om hur vi borde tänka på de här frågorna inom ramen för politisk bioetik och moralfilosofi.

Studier inom HIV-prevention har visat att sociala normer avgör hur människor reagerar på politiska interventioner. WHO menar att decennier av misslyckade försök att stävja epidemin till stor del kan förklaras av beslutsfattares ointresse inför och okunskap om könsnormer.

I samhällen där HIV-prevalensen är hög utgör sådana normer en utmaning mot organisationens rekommendation att ge alla möjligheten att ta PrEP, ett läkemedel som drastiskt minskar risken för infektion. Normerna i fråga säger nämligen att kvinnor inte bör ta kontroll över sitt sexliv, och inte förbereda sig inför sex.

Tim Scanlons kontraktualism är en av de mest välutvecklade teorierna inom den analytiska moralfilosofin. Eftersom han sätter mänskliga relationer i centrum i sin förklaring och rättfärdigande av moralens själva väsen är Scanlons teori en viktig resurs inom public policy-etiken. Hans ”Value of Choice view” fokuserar på vad för typ av åtgärder beslutsfattare måste genomföra för att kunna säga att de har ”gjort tillräckligt” för sina medborgare – hur långt de måste gå för att möjliggöra verkligt värdefulla val, val som människorna kan ta ansvar för. 

Som exempel ger Scanlon att sätta upp staket runt byggarbetsplatser så att folk inte ramlar och slår sig, och att varna folk för att gå ut när luften är förorenad. Jag har i en annan artikel, i Journal of Medical Ethics, undersökt vad detta innebär för utvärderingar av bland annat nedstängningsåtgärder under Covid-19-pandemin.

Scanlon diskuterar också hur sättet enskilda personer är funtade på, till exempel om någon råkar vara särskilt nyfiken, påverkar bedömningen av en policy. Han kommer fram till att det inte spelar någon roll. Vad som avgör är i stället om folk i allmänhet skulle ha nytta och glädje av de möjligheter som policyn erbjuder. 

Men Scanlon diskuterar inte sociala normers inverkan på människors val. Det är synd, eftersom forskning inom samhällsvetenskaperna tydligt visar att sådana normer till stor del faktiskt avgör vad vi väljer. Mitt bidrag är att med hjälp av exemplet med könsnormers påverkan på PrEP-policy i HIV-prevention visa hur Scanlons teori behöver förtydligas och utvecklas för att kunna ta hänsyn till just detta.

Jag ber läsaren föreställa sig att två olika aktörer, som påverkas på olika sätt av könsnormerna WHO oroar sig för, lever i ett fiktivt men empiriskt inspirerat samhälle där risken för HIV-infektion är hög. Som ett resultat av normerna riskerar den ena fysiskt och psykiskt våld om hon väljer att ta PrEP, medan den andra riskerar att känna känslor av skuld och skam.

I den första typen av fall är det tydligt att valet är för dåligt: aktören är i en valsituation där båda valalternativen innebär livsfara. Om hon inte tar PrEP kan hon få HIV, om hon tar PrEP kan hon utsättas för våld. Det andra fallet är annorlunda. Aktören har ett alternativ som vid första anblick är bra: hon kan välja att ta PrEP. Men normerna gör att hon troligen kommer låta bli, eftersom hon inte vill känna skuld och skam.

Eftersom sociala normer är våra gemensamma informella regler, regler som vi alla är med och upprätthåller, menar jag att de är särskilt viktiga för en kontraktualistisk analys. Det spelar roll, politiskt och moraliskt, om en individ väljer att utsätta sig för fara för att hon är nyfiken, eller om hon gör det på grund av ett socialt förtryck – det vill säga för att könsnormer säger att valet skulle göra henne till en sämre person. Att gränsen ibland är svår att dra förändrar inte detta.

Det spelar också roll ur ett effektivitetsperspektiv; vi borde inte behandla problem vars rötter skiljer sig åt som om de vore likadana. Som forskningen inom HIV-prevention tydligt visar leder det till misslyckande. Beslutsfattare borde se till att alla som väljer hur de ska agera under påverkan av skadliga sociala normer ändå får möjlighet att undvika fara. Men hur?

Jag kallar min förlängning av Scanlons teori för ”the Value of Constrained Choice view”. Enligt min teori måste policymakare undersöka individers möjligheter i relation till de normer som människor i deras position generellt sett påverkas av. Detta för att bedöma om de möjligheter en individ får av en viss policy är tillräckligt goda för att hon inte ska kunna invända mot dem. Om hon – med hänsyn till sådana normer – saknar värdefulla möjligheter, kan hon avvisa policyn och bör inte hållas ansvarig för sina val.

I verkligheten innebär det både en skyldighet att förändra sociala normer, och att se till att människor som lever under dem kan göra meningsfulla val. Eftersom kontraktualismen handlar om vad vi är skyldiga varandra är min teori en utveckling helt i linje med resten av ramverket.

  • Doktor i politisk teori och Postdoctoral Prize Research Fellow in Political Theory vid Oxfords universitet

Bidra till att främja filosofins roll och närvaro i samhället.

Foto: Abed Ismail/Unsplash
Vissa tänkare har varit så inflytelserika att det knappt går att filosofera om vissa saker utan att tänka med dem. När det gäller frågor om mening och kommunikation kan Paul Grice sägas ha en sådan roll. Hubert Hågemark reflekterar här över vilken betydelse Grice har haft för hans egna studier inom dessa fält.
Hubert Hågemark
Foto: Alessia Cocconi/Unsplash
Hur är det att leva med Søren Kierkegaard som ens husspöke, och som ens bästa vän? Ulrika Carlsson reflekterar över hur och varför han har bosatt sig i hennes tankevärld.
Ulrika Carlsson
Foto: Kamil Klyta/Unsplash
Ursäkter, och moralisk reparation i allmänhet, är en ofrånkomlig del av våra gemensamma etiska liv. Därför är de värda att undersöka filosofiskt.
Elsa Magnell
De antika stoikerna lärde att människan skulle stå oberörd inför världens flyktiga händelser. Bo Lindberg skriver här om den romerske statsmannen och filosofen Seneca, som förde vidare stoicismens filosofi.
Bo Lindberg
Foto: Nathalia Segato/Unsplash
Under 1900-talet vande vi oss vid att tänka på ”mänskliga rättigheter”. Kanske borde vi på ungefär samma sätt börja tänka på naturens rättigheter? Filosofen Patrik Baard och juristen Yaffa Epstein resonerar kring om, och i sådana fall hur, rättigheter kan vara ett lämpligt sätt att erkänna naturvärden.
Patrik Baard, Yaffa Epstein
Är AI en ny form av agens som påverkar människor? Vad gör denna nya teknologi med vår relation till oss själva, varandra och det icke-mänskliga? Johan Marticki forskar om vad som händer med mänsklig agens i en värld som blir alltmer fylld av algoritmer och AI. Här berättar han om tematiken i sin nypublicerade avhandling.
Johan Marticki
Foto: Sint-Katelijne-Waver
Augustinus av Hippo är en av historiens viktigaste teologer. Han vördas som helgon i flera av de största kyrkorna och hans skrifter studeras än i dag flitigt i humanistiska ämnen. Martin Westerholm skriver om vad vi kan lära oss av Augustinus filosofi.
Martin Westerholm
Foto: aitac/Unsplash
Alla har någon gång i livet upplevt kärlek – antingen genom att älska eller bli älskade. Men vad är kärlek egentligen? För att hitta svar vänder sig Felix Maier till de antika grekiska filosoferna.
Felix Maier
Foto: Oscar Chevillard/Unsplash
På 1950-talet utforskade Maurice Merleau-Ponty det litterära skrivandet genom närläsningar av romankonstens stora mästare. Han fann att litteraturen för oss närmare den verklighet som skildras. Lovisa Andén skriver om tänkaren som bröt med Jean-Paul Sartre och förenade modernismens litteratur med fenomenologins filosofi.
Lovisa Andén
Foto: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Mikael Johansson har gjort den första översättningen av Marcus Aurelius ”Självbetraktelser” på över hundra år. Här berättar han om den romerske kejsarens stoiska livsfilosofi och om vad vi kan lära oss av stoikerna i dag.
Mikael Johansson