Teoretiska frågor om artificiell intelligens har diskuterats under lång tid av filosofer och datavetare. Exempelvis har frågan om huruvida maskiner kan tänka och vara medvetna fått mycket uppmärksamhet i denna debatt.
Intresset för frågor om AI växte dock explosionsartat i samband med att ChatGPT släpptes i slutet av 2022. Allmänheten fick då upp ögonen för dessa kraftfulla verktyg, och i dag används AI-program mycket ofta på sociala medier, i marknadsföring, av makthavare och i flera andra sammanhang.
Vissa ser mycket positivt på denna utveckling, då de menar att AI kan vara till stor nytta för mänskligheten. Andra är dock mer skeptiska, bland annat på grund av att flera exempel på AI-användning framstår som moraliskt problematiska.
Det finns därför många obesvarade frågor om hur AI bör användas och vilka lagar vi bör ha för att reglera dess användning. Hur vi besvarar dessa frågor kommer med största sannolikhet att vara direkt avgörande för hur vårt framtida samhälle kommer att se ut.
Det senaste avsnittet av Filosofisk podcast handlar om just AI. Medverkande i avsnittet är Markus Furendal och Karim Jebari (gäster) samt Nils Sylvan och Olle Risberg (programledare).
Podden finns där poddar finns och kan bland annat höras på Spotify, Apple podcasts och Soundcloud.
Mer information om podden finns på Filosofisk tidskrifts hemsida. Filosofisk tidskrift finns även på Facebook.