Om religionsfilosofi

foto: Greg Rakozy/Unsplash
Mikael Stenmark är professor i religionsfilosofi vid Uppsala universitet. Han forskar om relationen mellan vetenskap och religion, tro och förnuft och kring frågor som har med religiös mångfald att göra.
Mikael Stenmark

Mikael Stenmark är professor i religionsfilosofi vid Uppsala universitet. Han forskar om relationen mellan vetenskap och religion, tro och förnuft och kring frågor som har med religiös mångfald att göra. Hans senaste projekt handlar om vad som skiljer religiösa och sekulära livsåskådningar åt, hur de kan berättigas och om vi verkligen kan välja livsåskådning: Worldview studies | Religious Studies | Cambridge Core. Foto: Beatrice Stenmark.

Filosofin är ett forskningsfält som innehåller många specialområden, däribland religionsfilosofi. Även om religionsfilosofin kan studera en mängd olika aspekter av religion, har religionsfilosofer i synnerhet intresserat sig för vad religiösa människor tror om tillvarons grundläggande struktur, om människans grundvillkor och plats i tillvaron och om vad som utgör ett gott och meningsfullt liv, samt för deras grund att hålla dessa saker för sanna. Vad människor som tillhör skilda religioner som buddhism, islam och kristendom tror eller håller för sant om tillvarons beskaffenhet står således i centrum för den filosofiska analysen av religion. Vilken religion eller riktning av en viss religion som en religionsfilosof fokuserar på kan skilja sig åt beroende på hennes egna intressen och vilken eller vilka religioner som dominerar i den kulturkrets där filosofen är verksam. Religionsfilosofen kan själv tillhöra den religion som studeras, tillhöra en annan religion eller inte omfatta någon religion alls utan i stället ansluta sig till någon form av sekulär livsåskådning.

En religionsfilosof är vanligtvis verksam vid en filosofisk institution eller vid en teologisk eller religionsvetenskaplig institution. Religionsfilosofin kan vidare vara filosofens huvudsakliga forskningsfält eller vara ett bland flera andra, som till exempel kunskapsteori, etik eller metafysik. För egen del är jag professor i religionsfilosofi vid en teologisk/religionsvetenskaplig institution, och därför utgör forskning och undervisning i religionsfilosofi min primära sysselsättning.

Spelar då den institutionella inramningen någon roll för hur religionsfilosofin bedrivs? Det behöver inte göra det, men gör det nog ganska ofta. Det sätter sannolikt sina spår om dina nära kollegor jobbar inom fält som logik, politisk filosofi, fenomenologi, kunskapsteori och metafysik, eller om de är religionshistoriker, religionspsykologer, systematiska teologer och religionssociologer. Grovt uttryck blir förståelsen av vad religion är och kan vara i all dess mångfald av större betydelse att ta hänsyn till i den senare kontexten, medan förståelsen av exempelvis nyligen utvecklade kunskapsteoretiska, metafysiska och etiska teorier blir viktigare att beakta i den första kontexten.

Under många årtionden har den mest centrala frågan inom religionsfilosofin varit det vi på svenska brukar kalla för ”tro- och vetandeproblemet”; kort och gott, är det rationellt att tro på Gud och i så fall på vilka grunder? De är också i relation till det problemet som distinktionen mellan teister, ateister och agnostiker brukar göras. På frågan om Gud finns svarar (något förenklat) teisten ”ja”, ateisten ”nej” och agnostikern ”vet inte”.

Den traditionella ingången i debatten har alltså varit frågan om det är rimligt eller rationellt att tro på Gud samt vilka goda skäl (som vi säger på svenska) eller vilken evidens (som man ofta säger på engelska) som kan ges för och emot en sådan tro.

Vad som är nytt i tro- och vetandedebatten som den utvecklats under den senaste tiden, är att inte bara gudstrons rationalitet eller rimlighet debatteras utan att det också förs en intensiv diskussion om det rationella i att vara ateist eller mer exakt att vara naturalist. Termen ”naturalism” är att föredra eftersom den till skillnad från ”ateism” tydligare signalerar att de som omfattar en sådan livsåskådning inte bara förkastar något, dvs. att Gud finns och är universums skapare utan också bejakar något positivt, en annan världsbild eller verklighetsuppfattning. Naturalismen innefattar vanligtvis ett antagande om att naturen är allt som finns, som funnits och som kommer att finnas eller mer specifikt att materia eller det fysiska ligger till grund för allt som existerar. Många tänkande ateister väljer därför också att beskriva sig själva som just naturalister och söker utarbeta svar på vad en sådan verklighetsuppfattning medför för vår förståelse av oss själva, för värden, mening och kunskap.

Annorlunda uttryckt så finns det ett växande intresse inom religionsfilosofin att studera om en naturalistisk världsbild är rimligare än en teistisk. Vilken världsbild har störst problem att brottas med? Eller mer positivt formulerat, vilka är teismens respektive naturalismens utmaningar?

Annorlunda uttryckt så finns det ett växande intresse inom religionsfilosofin att studera om en naturalistisk världsbild är rimligare än en teistisk. Vilken världsbild har störst problem att brottas med? Eller mer positivt formulerat, vilka är teismens respektive naturalismens utmaningar?

Tro- och vetandedebatten har i mångt och mycket blivit en teism-naturalism-debatt, en debatt inte endast om tro (om vad som hålls för sant) och vetande (om vad vi kan veta) utan om vi bör eller inte bör omfatta en sekulär livsåskådning istället för en religiös livsåskådning. Intressanta filosofiska frågor att studera blir då också vilka utformningar en sekulär livsåskådning kan ges och vad som egentligen skiljer den från religiösa alternativ. På grund av dessa förändringar kan vi kanske säga att religionsfilosofin idag är på väg att bli mer och mer en livsåskådningsfilosofi.

Andra frågor samtida religionsfilosofer ägnat en hel del uppmärksamhet åt är följande: Hur ska en reflekterande religionsutövare (till exempel en muslim) förhålla sig till vad en människa som omfattar en annan religion tror (till exempel en kristen) och hur påverkar det ställningstagandet hur hon behandlar den ”religiöst andre”? Undergräver den stora mångfald av religioner som finns i världen tanken på att någon religion skulle kunna vara (approximativt) sann? Eller utgör de religioner som finns ibland oss idag egentligen bara ett första steg på väg mot en djupare förståelse av en gudomlig verklighet, så att först långt senare i mänsklighetens utveckling en adekvat förståelse av verklighetens yttersta grund kommer att uppstå? Vilka existentiella och intellektuella resurser har skilda religioner att hantera ondska och lidande? Kan dessa fenomen begripliggöras inom ramen för en religiös förståelse av tillvaron? Hur förhåller sig naturvetenskap och religion till varandra och hur bör de förhålla sig till varandra? Har till exempel vetenskapliga teorier om hur religiösa trosföreställningar uppkommer, någon relevans för huruvida de är rationella att hålla för sanna?

Lästips

Är ni intresserade att läsa mer om dessa frågor? Titta då gärna i den nyligen utkomna introduktionsboken i religionsfilosofi Förnuft och religion – filosofiska undersökningar, red. Mikael Stenmark, Karin Johannesson och Ulf Zackariasson, Artos Academic, 2021.

Bidra till att främja filosofins roll och närvaro i samhället.

Foto: Abed Ismail/Unsplash
Vissa tänkare har varit så inflytelserika att det knappt går att filosofera om vissa saker utan att tänka med dem. När det gäller frågor om mening och kommunikation kan Paul Grice sägas ha en sådan roll. Hubert Hågemark reflekterar här över vilken betydelse Grice har haft för hans egna studier inom dessa fält.
Hubert Hågemark
Foto: Alessia Cocconi/Unsplash
Hur är det att leva med Søren Kierkegaard som ens husspöke, och som ens bästa vän? Ulrika Carlsson reflekterar över hur och varför han har bosatt sig i hennes tankevärld.
Ulrika Carlsson
Foto: Kamil Klyta/Unsplash
Ursäkter, och moralisk reparation i allmänhet, är en ofrånkomlig del av våra gemensamma etiska liv. Därför är de värda att undersöka filosofiskt.
Elsa Magnell
De antika stoikerna lärde att människan skulle stå oberörd inför världens flyktiga händelser. Bo Lindberg skriver här om den romerske statsmannen och filosofen Seneca, som förde vidare stoicismens filosofi.
Bo Lindberg
Foto: Nathalia Segato/Unsplash
Under 1900-talet vande vi oss vid att tänka på ”mänskliga rättigheter”. Kanske borde vi på ungefär samma sätt börja tänka på naturens rättigheter? Filosofen Patrik Baard och juristen Yaffa Epstein resonerar kring om, och i sådana fall hur, rättigheter kan vara ett lämpligt sätt att erkänna naturvärden.
Patrik Baard, Yaffa Epstein
Är AI en ny form av agens som påverkar människor? Vad gör denna nya teknologi med vår relation till oss själva, varandra och det icke-mänskliga? Johan Marticki forskar om vad som händer med mänsklig agens i en värld som blir alltmer fylld av algoritmer och AI. Här berättar han om tematiken i sin nypublicerade avhandling.
Johan Marticki
Foto: Sint-Katelijne-Waver
Augustinus av Hippo är en av historiens viktigaste teologer. Han vördas som helgon i flera av de största kyrkorna och hans skrifter studeras än i dag flitigt i humanistiska ämnen. Martin Westerholm skriver om vad vi kan lära oss av Augustinus filosofi.
Martin Westerholm
Foto: aitac/Unsplash
Alla har någon gång i livet upplevt kärlek – antingen genom att älska eller bli älskade. Men vad är kärlek egentligen? För att hitta svar vänder sig Felix Maier till de antika grekiska filosoferna.
Felix Maier
Foto: Oscar Chevillard/Unsplash
På 1950-talet utforskade Maurice Merleau-Ponty det litterära skrivandet genom närläsningar av romankonstens stora mästare. Han fann att litteraturen för oss närmare den verklighet som skildras. Lovisa Andén skriver om tänkaren som bröt med Jean-Paul Sartre och förenade modernismens litteratur med fenomenologins filosofi.
Lovisa Andén
Foto: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Mikael Johansson har gjort den första översättningen av Marcus Aurelius ”Självbetraktelser” på över hundra år. Här berättar han om den romerske kejsarens stoiska livsfilosofi och om vad vi kan lära oss av stoikerna i dag.
Mikael Johansson